AA
Kapvergunning regenwoud in Democratische Republiek Congo

In antwoord op vraag E-3498/01 stelt de Commissie dat "een Zimbabwaans bedrijf, waar militairen zitting hebben in de raad van bestuur" erin is geslaagd om de grootste kapvergunning ter wereld te bemachtigen.

Kan de Commissie mij meedelen over welke onderneming dit gaat? Waar is haar hoofdzetel gevestigd en wie maakt deel uit van de Raad van Bestuur? Welke zijn de aandeelhouders van deze onderneming?

Hoe beoordeelt de Commissie, vanuit milieuoverwegingen, het toekennen van deze kapvergunning? Zal zij stappen ondernemen om de contractanten te doen inzien dat het kappen van deze gigantische oppervlakte niet te verzoenen is met een duurzaam, wereldwijd milieubeleid?

Houdt de kapvergunning rechtstreeks verband met het winnen van coltan? Zal met andere woorden in het gerooide gebied coltan worden gewonnen? Zo neen, welk is dan het doel van het rooien van deze enorme oppervlakte?

Heeft de Commissie inmiddels het tussentijdse rapport van 'het uit zes personen bestaande comité van deskundigen' van de VN-Veiligheidsraad ontvangen? Heeft zij daarin voldoende informatie kunnen putten om zich een oordeel te vellen over het al dan niet nemen van sancties tegen een of meerdere van de partijen die betrokken zijn bij de (illegale) exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van de Democratische Republiek Congo?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?