AA
Kabelaanbod in Vlaanderen (Schriftelijke vraag E-0873/06)

Hoewel het in Vlaanderen theoretisch mogelijk is dat kabelmaatschappijen, in onderlinge afspraak, gebruik zouden kunnen maken van elkaars netwerk om programma's door te geven, is dit tot op heden nog niet het geval.

Ook bestaat de mogelijkheid om - na voldaan te hebben aan een aantal criteria - een eigen netwerk aan te leggen binnen dezelfde regio als die van een andere distributeur en dat netwerk daarna te exploiteren.

Toch bestaat er - behoudens een kleine uitzondering - een de facto monopolie waarbij de distributie enkel gebeurt door de ondernemingen die ook de eigenaar zijn van het netwerk.

Dit betekent dat de consument in feite niet de keuze heeft tussen meerdere aanbieders en afhankelijk is van het aanbod van één aanbieder. Ook niet wanneer er klachten zijn over de dienstverlening van de aanbieder of over de kostprijs van het abonnement.

Acht de Commissie deze feitelijke toestand in overeenstemming met de heersende (concurrentie)regels van de interne markt? Indien neen: welke stappen zal zij ondernemen om hieraan iets te veranderen?

Erkent de Commissie dat de consument zelf een keuze moet kunnen maken tussen meerdere aanbieders? Zo ja, hoe zal zij ertoe bijdragen dat de concurrentie tussen de verschillende aanbieders ten volle kan spelen? Zo neen, wat is haar argumentatie om dit de facto monopolie te verschonen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (7 april 2006)

Het Gemeenschapsrecht, Richtlijn 2002/77/EG van de Commissie in het bijzonder, verbiedt de lidstaten monopolierechten toe te kennen aan kabelmaatschappijen. Krachtens de Belgische wetgeving, die in overeenstemming is met deze richtlijn, is concurrentie op het gebied van de exploitatie van kabeltelevisienetwerken en -diensten toegestaan.

“De-facto-monopolies” zijn niet verboden volgens de EG-mededingingsregels. Artikel 82 van het EG-Verdrag verbiedt alleen, voorzover de handel tussen lidstaten daardoor ongunstig kan worden beïnvloed, dat ondernemingen met een machtspositie op de gemeenschappelijke markt of op een wezenlijk deel daarvan, misbruik maken van die machtspositie.

Het bovenstaande in aanmerking nemend, is de Commissie voorstander van een uit verschillende providers bestaand consumentenaanbod. Diverse initiatieven van de Commissie ter bevordering van de breedbandpenetratie in de EU bevorderen reeds en zullen ook verder bij gaan dragen een toenemend consumentenaanbod van breedbandtelevisie via DSL, dat concurreert met de gevestigde kabeltelevisiediensten. Dit gevarieerde aanbod is momenteel al een realiteit in België. In het najaar van 2005 heeft Belgacom op haar ADSL¨platform een product met televisie via internet (IP) uitgebracht.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?