AA
Italiaans onderzoek naar Balkan-syndroom

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, doet een beroep op de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx voor een onderzoek bij zieke en gestorven Balkan-veteranen. De betrokkene trad in het verleden meermaals op als expert in chemische oorlogsvoering. Collega-wetenschappers verwijten hem evenwel "weinig wetenschappelijke" onderzoeksmethoden te gebruiken. In 1995 werd Heyndrickx veroordeeld tot één jaar celstraf met uitstel wegens valsheid in geschrifte. Vier jaar later kwam hij nog eens in opspraak omdat het Zuid-Afrikaanse gerecht hem ervan verdacht nauwe banden te hebben met dr. Wouter Basson, beter bekend als "Dokter Dood". Basson werkte aan een vaccin om het zwarte ras uit te roeien.

1. Wanneer heeft de Commissie beslist een beroep te doen op de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx voor een Italiaans onderzoek bij zieke en gestorven Balkan-veteranen?

2. Op wiens voorstel heeft Commissie beslist een beroep te doen op de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx voor een Italiaans onderzoek bij zieke en gestorven Balkan-veteranen?

3. Is Commissie op de hoogte van de reputatie van de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx, met name de verwijten van zijn collega-wetenschappers over het gebruik van "weinig wetenschappelijke" onderzoeksmethoden? Zo ja, waarom heeft de Commissie desondanks beslist een beroep te doen op de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx voor een Italiaans onderzoek bij zieke en gestorven Balkan-veteranen? Zo neen, zal de Commissie bijkomende inlichtingen inwinnen over de wetenschappelijke reputatie van de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx?

4. Is de Commissie op de hoogte van de nauwe banden die de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx zou hebben gehad met dr. Wouter Basson, zoals aangevoerd door het Zuid-Afrikaanse gerecht? Zo ja, waarom heeft de Commissie desondanks beslist een beroep te doen op de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx voor een Italiaans onderzoek bij zieke en gestorven Balkan-veteranen? Zo neen, zal de Commissie bijkomende inlichtingen inwinnen over de nauwe banden die de Gentse toxicoloog Aubin Heyndrickx zou hebben gehad met dr. Wouter Basson, zoals aangevoerd door het Zuid-Afrikaanse gerecht?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?