AA
Instandhouding natuur in Schelde-estuarium volgens Ontwikkelingsschets 2010 (Schriftelijke vraag E-3018/04)

De Vlaamse en Nederlandse regeringen willen de veiligheid, toegankelijkheid en natuurlijkheid van het Schelde-estuarium behouden en waar nodig verbeteren. Hiervoor zijn tussen nu en 2010 projecten en maatregelen nodig, waarvan de achterliggende strategie wordt uiteengezet in de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium.

Het Schelde- en Durme-ëstuarium van de Nederlandse grens tot Gent valt onder Europese richtlijn 92/43/EEG en richtlijn 79/409/EEG .

Een recente studie van ECOBE, een laboratorium van de Universiteit Antwerpen, wijst erop dat de natuurmaatregelen in de Ontwikkelingsschets 2010 ondermaats zijn, en dat er van compenserende maatregelen voor bijvoorbeeld de uitdieping van de Schelde nog geen sprake is (http://www.proses.nl/fileLib/41764eeda2c47-00015491_toets_ecologische_bijdrage.pdf).

1. Kan de Europese Commissie mededelen of zij op de hoogte is van het bestaan van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium?

2. Wat is de mening van de Europese Commissie over de voorgestelde natuurmaatregelen in de Ontwikkelingsschets, zowel op Belgisch als op Nederlands grondgebied?

3. Voorziet de Ontwikkelingsschets volgens de Europese Commissie in voldoende mate in de voorwaarde van een goede staat van instandhouding, zoals door de richtlijnen wordt gevraagd?

4. Zo neen, kan de Europese Commissie meedelen welke maatregelen wel zouden voldoen om tegemoet te komen aan de door de Europese Unie opgelegde voorwaarden?

***

ANTWOORD VAN DE COMMISSIE

De Commissie is op de hoogte van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium en de recente toetsing van de natuurmaatregelen uit dit plan door een groep onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

De voorgestelde maatregelen voor natuurbehoud passen in een Nederlands-Vlaams langetermijnplan voor de ontwikkeling van het Schelde-estuarium met het oog op een betere beveiliging tegen overstromingen, het verzekeren van de toegankelijkheid van de Vlaamse en Nederlandse havens en de verbetering van de milieukwaliteit van het estuarium. Het gaat onder meer om een aantal maatregelen die tot doel hebben de algemene instandhouding van habitats en soorten in het gebied te verbeteren, met name in de gebieden die zijn aangewezen als speciale beschermingszones uit hoofde van de vogelrichtlijn of die zijn voorgesteld als gebieden van communautair belang uit hoofde van de habitatrichtlijn . In het licht van artikel 6, lid 1, van de richtlijn worden dergelijke maatregelen noodzakelijk geacht voor het beheer van de respectieve zones. De twee lidstaten zijn verantwoordelijk voor de mate waarin de voorgestelde maatregelen beantwoorden aan de ecologische vereisten van de typen natuurlijke habitats en soorten.

De Commissie heeft begrepen dat de bevoegde Nederlandse en Vlaamse overheden zich bewust zijn van de over het algemeen negatieve beoordeling op basis van de wetenschappelijke toetsing door de Universiteit Antwerpen en dat beide overheden naar aanleiding van deze evaluatie een verbeterd maatregelenpakket zullen goedkeuren dat beantwoordt aan de ecologische vereisten van het estuarium.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?