AA
Inkrimping van de hulpprogramma's voor minstbedeelden

Het hulpprogramma voor minstbedeelden, de zogenaamde voedselbanken, heeft blijkens een recente ADE-studie (Aide à la Décision Economique - Hulp aan de economische beslissing) zijn nut bewezen in de strijd tegen de armoede in Europa.

Een inkrimping van het programma zou ertoe leiden dat de erkende caritatieve organisaties in de vijftien EU-lidstaten niet langer kunnen beschikken over de gewenste hoeveelheden vlees, melkproducten en granen voor de minstbedeelden. In het licht van Agenda 2000 is de vrees van de betrokken organisaties voor een eventuele inkrimping gegrond. Om een duurzame werking van de voedselbanken in de toekomst te waarborgen moet de Commissie zo snel mogelijk klaarheid scheppen in dit dossier.

1. Is de Commissie van plan het totaalbudget van de hulpprogramma's voor minstbedeelden in te krimpen? Zo ja, op welke wijze wil de Commissie deze inkrimping doorvoeren? Welke argumenten schuift de Commissie naar voren om deze beslissing te rechtvaardigen, gezien de onmiskenbaar positieve effecten van de hulpprogramma's in de strijd tegen de armoede in Europa (ADE-studie)? Hoe verzoent de Commissie haar doelstellingen in de strijd tegen de armoede met de inkrimping van het budget voor de voedselbanken?

2. Is de Commissie bereid het amendement van 1995 in de toekomst toe te passen teneinde de lidstaten toe te laten hun interventiestocks aan te passen met de voor de hulpprogramma's noodzakelijke producten, en dit overeenkomstig het reglement? Zo neen, waarom weigert de Commissie het amendement van 1995 toe te passen, gezien het belang ervan voor de duurzame werking van de voedselbanken?

3. Welke alternatieve voorstellen heeft de Commissie om ervoor te zorgen dat de huidige werking van de hulpprogramma's voor minstbedeelden kunnen beschikken over - verhoudingsgewijs - dezelfde hoeveelheden vlees, melkproducten en granen? Waarom beschikt de Commissie niet over alternatieve voorstellen, gezien de onmiskenbaar positieve effecten van de hulpprogramma's in de strijd tegen de armoede in Europa (ADE-studie)?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?