AA
Ingebrekestelling wegens niet naleven van richtlijn stedelijk afvalwater (Schriftelijke vraag E-2210/06)

België is door de Europese Commissie verschillende keren in gebreke gesteld.

Volgens richtlijn 91/271/EEG betreffende het Stedelijk Afvalwater is België in overtreding met de uitbouw van de zuiveringsinfrastructuur voor de agglomeraties groter dan 10.000 inwonerequivalenten.

Op 16 oktober 2002 heeft de Europese Commissie het Vlaamse Gewest in gebreke gesteld wegens het niet naleven van de mededingingsregels en het schenden van de wet op de overheidsopdrachten.

Volgens richtlijn 2001/42/EG dient België bovendien wettelijke en bestuurskundige bepalingen te treffen om de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's te kunnen beoordelen.

Informatie over het dossier, dat een juridisch sluitende oplossing biedt door onder meer de aandeelhoudersstructuur van de NV Aquafin grondig te herzien, werd aan de Commissie per brief overgemaakt. Tevens werd de gevraagde ratio legis achter de nieuwe structuur toegelicht en werd gevraagd of het noodzakelijk is dat privé-partners worden uitgekocht.

Vlaanderen wacht momenteel op een officieel antwoord van de Commissie vooraleer ze de onderhandelingen kan verderzetten en afronden.

Kan de Commissie mij informeren over de stand van zaken?

Kan de Commissie genoegen nemen met de informatie die door het Vlaamse Gewest is verschaft?

Vindt de Commissie vervolgens dat het voorstel van het Vlaamse Gewest de nodige garanties biedt om de in de Richtlijn vooropgestelde doelstellingen en resultaten inzake waterzuivering te realiseren?

Kan de Commissie - nu de Raad voor de Europese Unie op de Europese Top van Göteborg de milieudimensie heeft toegevoegd aan de Lissabonstrategie - tevens uitleggen hoe zij de aspecten ecologie en mededinging tegen elkaar afweegt?

Kan zij tot slot meedelen welke de volgende stappen in dit dossier zijn?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS MCCREEVY (7 juli 2006)

De besprekingen met de betrokken autoriteiten zijn nog aan de gang. Zolang het resultaat daarvan nog niet bekend is, kan de Commissie geen uitspraken over deze kwestie doen.

De Commissie zal het geachte Parlementslid te zijner tijd de nodige informatie verschaffen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?