AA
Inbreukdossiers België naleving Europese regelgeving openstelling elektriciteits- en gasmarkt & misbruik dominante positie (Schriftelijke vraag E-3731/06)

De Commissie heeft verschillende dossiers lopen inzake het niet naleven door België van de Europese regelgeving inzake de openstelling van de elektriciteits- en gasmarkt enerzijds en anderzijds inzake de mogelijkheid van misbruik van dominante positie of kartels in de elektriciteits- en gasmarkt.

Kan de Commissie een overzicht geven van deze diverse onderzoeken met per onderzoek de reden waarom dit onderzoek werd gestart (klacht van derden, eigen initiatief, enz.) en een stand van zaken in het onderzoek?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS PIEBALGS (1 december 2006)

In het kader van het onderzoek met betrekking tot de wetten tot omzetting van de Richtlijnen 2003/54/EG en 2003/55/EG betreffende de interne markt voor respectievelijk electriciteit en gas, heeft de Commissie twee inbreukdossiers ingeleid en, bij besluit van 4 april 2006, besloten een aanmaningsbrief aan België te zenden wegens de niet correcte omzetting in zijn nationale wetgeving van belangrijke bepalingen van beide richtlijnen inzake de interne energiemarkt waarvan de omzettingstermijn sinds 1 juli 2004 is verstreken.

Dit onderzoek is uitgevoerd op initiatief van de Commissie zelf en zonder enige discriminatie voor alle lidstaten. Momenteel behandelen de diensten van de Commissie 30 inbreukdossiers tegen 20 lidstaten wegens de niet-conforme omzetting van één of beide richtlijnen.

De antwoorden van de lidstaten op de aanmaningsbrieven die in april 2006 werden verzonden, worden momenteel bestudeerd door de Commissie, die vóór eind 2006 zal beslissen over het gevolg dat eraan zal worden gegeven en die zich het recht voorbehoudt om eventueel een met redenen omkleed advies als bedoeld in artikel 226 van het Verdrag uit te brengen.

Op 10 mei 2006 heeft de Commissie – op eigen initiatief – een mededeling van punten van bezwaar gezonden aan Distrigaz, deel van de Suez Group, waarin zij zich bezorgd toont over het vermoeden dat Distrigaz nieuwe leveranciers belet de Belgische gasmarkt te betreden en daarmee inbreuk pleegt op de voorschriften van het EG-Verdrag inzake misbruik van een dominante marktpositie (artikel 82). In de mededeling van punten van bezwaar wordt het voorlopige standpunt van de Commissie uiteengezet dat een aanzienlijk deel van de Belgische gasmarkt gedurende lange tijd niet open staat voor mededinging aangezien Distrigaz – de dominante gasleverancier in België – langetermijncontracten heeft gesloten met tal van industriële klanten. De zaak zal nu opnieuw moeten worden bekeken in het licht van de structurele veranderingen die in de markt zijn opgetreden als gevolg van het besluit van de Commissie in de zaak van de fusie tussen GDF en Suez.

Voorts heeft de Commissie op 16 mei 2006 onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij gasbedrijven in België. Zij heeft zelf het initiatief daartoe genomen omdat zij redenen had te aan te nemen dat de desbetreffende bedrijven inbreuk hadden gepleegd op de antitrustvoorschriften van het EG-Verdrag die beperkende bedrijfspraktijken en/of misbruik van een dominante marktpositie verbieden (respectievelijk artikel 81 en 82). De Commissie is momenteel bezig met de analyse van de tijdens de inspecties vergaarde documenten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?