AA
Impact- en wetgevende studies inzake FLEGT (bosbouw) (Schriftelijke vraag E-2243/05)

In mei 2003 werd het EU-actieplan inzake wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT) gepresenteerd door de Europese Commissie. In paragraaf 4.2.4 wordt de volgende actie voorgesteld: "Zij zal onderzoek verrichten naar de mogelijkheden voor en de impact van verdergaande maatregelen, waaronder, indien vorderingen op multilateraal vlak uitblijven, de haalbaarheid van wetgeving om de invoer van illegaal geoogst hout in de EU te beperken, en daarover in de loop van 2004 aan de Raad verslag uitbrengen." In de conclusies van de Raad (Landbouw) van oktober 2003 vraagt de Raad aan de Commissie om medio 2004 een studie over bijkomende wetgevende opties voor te leggen. In december 2004 werd deze vraag opnieuw opgenomen in de conclusies van de Raad.

1. Is de Commissie de in FLEGT gedane beloften intussen nagekomen?

2. Is er al een studie over bijkomende wetgevende opties afgeleverd? Zo ja, wat heeft die studie opgeleverd en kan de vraagsteller de resultaten bekomen? Zo neen, waarom niet?

3. Kan de Commissie de vraagsteller een gedetailleerd overzicht bezorgen van ontwikkelingen en de vooruitgang in het FLEGT-dossier sinds mei 2003?

4. Heeft de Commissie zicht op een datum waarop het eindrapport zal worden gepresenteerd? Zo ja, wanneer zal dit gebeuren? Zo neen, wanneer denkt de Commissie daar wel zicht op te hebben?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS MICHEL (22 juli 2005)



1. De Mededeling inzake een EU-actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT) is in mei 2003 goedgekeurd. In juli 2004 zijn voorstellen voor de tenuitvoerlegging van het actieplan goedgekeurd, met name:

i) een voorstel voor een verordening inzake het vergunningensysteem voor de invoer van hout

ii) een aanbeveling voor een onderhandelingsmandaat inzake partnerschapsovereenkomsten voor de tenuitvoerlegging van het FLEGT-initiatief

iii) een uitgebreide effectbeoordeling van de voorstellen van de Commissie

Bovendien heeft de Commissie met een aantal houtproducerende landen een dialoog opgestart over FLEGT-partnerschapsovereenkomsten.

Deze voorstellen zijn medio 2004 samen met de resultaten van een eerste vragenronde voorgelegd aan de Raad, in overeenstemming met de door de lidstaten opgelegde termijn.

2. De Commissie heeft zich ertoe verbonden verdere wetgevende en niet-wetgevende maatregelen te onderzoeken om de invoer van illegaal gekapt hout te beperken. Die werkzaamheden zijn aan de gang, maar nog niet afgerond. De Commissie heeft in april 2005 een raadgevende workshop georganiseerd. Er worden ondersteunende analyses uitgevoerd in het kader van een duurzaamheidseffectbeoordeling van de handel in houtproducten en er zijn werkzaamheden aan de gang in samenwerking met verschillende lidstaten en het Royal Institute of International affairs at Chatman House om de verschillende mogelijkheden in detail te onderzoeken.

3. Sinds de goedkeuring in mei 2003 is er aanzienlijke vooruitgang geboekt met betrekking tot het FLEGT-actieplan van de EU. Naast de hierboven in lid 1 genoemde maatregelen is de Commissie ook gesprekken begonnen met belangrijke houtproducerende landen die moeten leiden tot partnerschapsovereenkomsten. Voorts worden nog steeds andere belangrijke markten aangespoord om de krachtlijnen van het FLEGT-actieplan te respecteren, is ongeveer 40 miljoen voor ontwikkelingssamenwerking toegewezen, zijn verschillende proefprojecten opgestart en is een innovatief partnerschap met de particuliere sector gelanceerd.



4. Er is geen termijn vastgelegd voor de beoordeling van eventuele aanvullende maatregelen. De Commissie hoopt de werkzaamheden tegen het einde van 2005 af te ronden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?