AA
Illegale vogeljacht - Inbreukprocedure tegen Malta (Schriftelijke vraag E-3769/07)

In antwoord op vraag E-2072/07 geeft de Commissie aan dat zij zich over de ontvangen informatie van Malta m.b.t. de vogeljacht aldaar buigt. "Als na deze beoordeling de Commissie van mening is dat Malta de vogelrichtlijn niet strikt heeft nageleefd, zal de Commissie niet aarzelen de inbreukprocedure (...) te voltooien," luidt het.

In par. 5 van zijn resolutie P6_TA(2007)0074 van 15 maart 2007 over de illegale vogeljacht op Malta dringt een meerderheid van het EP er bij de Commissie "krachtig op aan haar inspanningen om de Maltese autoriteiten te overreden de communautaire wetgeving volledig na te leven te verdubbelen".

In juni 2006 al startte de Commissie een inbreukprocedure met een schriftelijke aanmaning. In juni jl. had de Commissie de kans om een volgende stap in deze procedure te zetten, maar deed dat niet.

In de eerste helft van 2008 zijn er in Malta verkiezingen en het dossier van de vogeljacht zal daarin naar alle waarschijnlijkheid prominent aan bod komen.

Kan de Commissie meedelen waarom ze tot op heden nog niet is overgaan tot het sturen van een met redenen omkleed advies gericht aan Malta om alzo haar schriftelijke aanmaning te 'verdubbelen' zoals het EP dat bij meerderheid heeft gevraagd?

Erkent de Commissie dat zij met het oog op de komende verkiezingen in Malta er goed aan zou doen om zo snel mogelijk te laten zien dat het haar menens is met het afschaffen van de illegale jachtpraktijken in Malta zodat hierover geen enkele onduidelijkheid zal bestaan tijdens de verkiezingscampagne en de daarbijhorende -beloftes en -programma's? Zo neen: waarom niet?

Welke waarborgen heeft de Europese Commissie inmiddels die haar overtuigen dat er in 2008 geen voorjaarsjacht zal zijn op Malta?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (25 september 2007)



De inbreukprocedure waarnaar het geachte Parlementslid verwijst, heeft betrekking op de niet naleving door Malta van de jachtbepalingen in Richtlijn 79/409/EEG van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand (de vogelrichtlijn). De niet naleving in dit geval betreft een jaarlijkse voorjaarsjacht op twee soorten: kwartel (Coturnix coturnix) en zomertortel (Streptopelia turtur). Het probleem doet zich elk jaar voor tijdens de maanden maart, april en mei: de periode van de voorjaarstrek.

In het kader van de inbreukprocedure die de Commissie op grond van artikel 226 van het EG Verdrag heeft ingeleid, is in juni 2006 een aanmaningsbrief over de inbreuk op de vogelrichtlijn aan de Maltese autoriteiten verzonden, gevolgd door een aanvullende aanmaningsbrief in maart 2007. De Commissie heeft in april 2007 de antwoorden van de Maltese autoriteiten ontvangen.

Aangezien de gedetailleerde informatie van de Maltese autoriteiten eerst moet worden beoordeeld, is tot dusverre nog geen besluit genomen over een eventuele volgende stap in het kader van de inbreukprocedure. Bovendien heeft de Commissie geprobeerd te beoordelen of het in mei 2007 door de Maltese autoriteiten genomen besluit om de voorjaarsjacht vroegtijdig te beëindigen (30 dagen in plaats van 40 dagen) wijst op een wijziging van het beleid hunnerzijds.

Indien de Commissie op basis van de door de Maltese autoriteiten verstrekte informatie meent dat de redenen voor de inbreukprocedure overeind blijven, zal zij deze procedure overeenkomstig het EG Verdrag voortzetten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?