AA
Illegale visa en paspoorten

In het kader van de derde pijler van de Europese Unie (Justitie en Binnenlandse Zaken) verdient de zwendel met Belgische visa en paspoorten de nodige aandacht. Vooral omdat een tijdelijke of permanente verblijfstitel voor de Belgische federatie meteen toegang geeft tot alle Schengenlanden. Dergelijke verblijfstitels zijn goud waard voor criminelen en maken de migratiesector enorm corruptiegevoelig.

Er was de afgelopen jaren sprake van een handel in diplomatieke kaarten op het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken en van een grootschalige visazwendel op de Belgische ambassade te Sofia. Eind '97 gaf een ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toe een 300-tal speciale kaarten te hebben verkocht aan Russen. Dezelfde ambtenaar was ook verantwoordelijk voor de uitreiking van duizenden speciale kaarten aan huishoudelijk ambassadepersoneel, voornamelijk Filippijnse meisjes die vaak werden uitgebuit en ook in de prostitutie belandden.

In 1996 diende de eerste secretaris van de Belgische ambassade te Sofia een klacht met burgerlijke partijstelling in wegens illegale activiteiten tegen de ambassadeur en zijn medewerkers. Ze had vastgesteld dat visa en paspoorten vlot werden afgeleverd tegen betaling. De ambassade zou zelfs een carrousel hebben opgezet met valse uitnodigingen van Belgische bedrijven. In april 2000 trokken twee magistraten naar Sofia en stelden vast dat op de Belgische ambassade inderdaad jarenlang "illegale" visa waren uitgereikt.

Heeft de Raad - gezien de hiervoor aangehaalde feiten - bij de Belgische federatie aangedrongen op essentiële preventiemaatregelen in haar visum- en paspoortenbeleid, zoals een rotatiesysteem voor gevoelige functies, een dubbele controle en de screening van ambtenaren?

Zo ja, wanneer heeft de Raad dit verzoek gericht aan de Belgische federatie?

Zo neen, waarom heeft de Raad nog niet aangedrongen op essentiële preventiemaatregelen in het visum- en paspoortenbeleid van de Belgische federatie, gezien het belang ervan voor de derde pijler van de Europese Unie (justitie en binnenlandse zaken) en het beleid van de Schengenlanden? Zal de Raad alsnog aandringen op dergelijke maatregelen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?