AA
Identificatie van voetbalsupporters bij Europese wedstrijden

Identificatie van voetbalsupporters bij Europese wedstrijden

Voetbalsupporters in België die in het stadion van een club in de hoogste klasse een wedstrijd willen bijwonen dienen volgens de Belgische wetgeving in het bezit te zijn van een zogenaamde 'veiligheidspas', ook wel 'fancard' genoemd. Dit pasje bevat identiteitsgegevens van de houder ervan en kan enkel persoonlijk gebruikt worden. Indien correct toegepast betekent dit systeem dat de clubs precies weten wie zich in het stadion bevindt. Een ander moet voorkomen dat agressieve elementen het supportersleger vervoegen. Gewelddadige supporters wordt de toegang tot het stadion ontzegd.
Voor wedstrijden tussen Europese teams werkt dit niet. Van Belgische voetballiefhebbers die zich tickets aanschaffen voor wedstrijden van een Belgische club in het buitenland wordt met andere woorden niet verwacht dat zij hun identiteit kenbaar maken. Iedereen, ook de (potentiële) hooligans, kunnen quasi probleemloos aan een ticket geraken. In het land waar de wedstrijd plaatsvindt wordt dan wel gewerkt met 'spotters' van de bezoekende club. Die reizen mee met de bezoekende supporters en kunnen aan het plaatselijk repressieapparaat signalementen overmaken van potentiële amokmakers.

Is het systeem van de Belgische fancard in overeenstemming met richtlijn 95/46/EG betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens?

Deelt de Commissie het inzicht dat het om veiligheidsredenen wenselijk is dat ook supporters die in een andere (lid)staat dan hun eigen voetbalwedstrijden bijwonen hun identiteit kenbaar moeten maken? Zo ja: welke stappen zal zij ondernemen om zo'n systeem in voege te brengen? Zo neen: waarom niet?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?