AA
Houding van de Commissie ten opzichte van Nepal

Sinds 1977 heeft de EU meer dan 130 miljoen euro steun gegeven aan Nepal. Op 24 juli 2001 wenste Commissievoorzitter Romano Prodi de toen recent verkozen eerste minister van dat land, Sher Bahadur Deuba, succes in zijn nieuwe functie. Prodi had er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat onder het leiderschap van de nieuwe premier en door democratische dialoog Nepal in de mogelijkheid zou zijn vooruitgang te maken in zijn streven naar vrede, stabiliteit en voorspoed. Tegelijk bevestigde Prodi de bereidheid van de Europese Commissie om de banden met Nepal nauwer aan te halen.
Op 20 augustus van dit jaar verspreidde de Commissie een persmededeling met de boodschap dat zij 615.000 euro had uitgetrokken als steun voor Nepal met het oog op het verminderen van de spanningen in dat land. 8 dagen later had de Nepalese eerste minister een gesprek met Commissaris Patten. Over Sher Bahadur Deuba's bezoek aan Brussel zegt de Nepalese mensenrechtactivist Gopal Siwakoti Chintan dat niemand in Nepal daarvan op de hoogte was. Voor zijn landgenoten bevond hun premier zich in Johannesburg op de top over duurzame ontwikkeling.
Op vier oktober jl. werden de premier en zijn regering door de koning ontslagen "wegens incompetentie om de verkiezingen te houden op de geplande datum van 13 december". Koning Gyanendra zegt dat hij geen staatsgreep heeft gepleegd, maar stelt anderzijds de verkiezingen voor onbepaalde tijd uit.

Kan Commissaris Patten meedelen over welke onderwerpen hij sprak met de gewezen premier van Nepal, in welke sfeer het gesprek verliep en welke indruk het gesprek op de Commissaris heeft nagelaten? Welke concrete resultaten heeft dit gesprek gehad?
Kan de Commissie een evaluatie maken van de steun die zij sinds 1977 heeft geleverd aan Nepal en meedelen welke concrete resultaten deze steun heeft gehad? Staan de resultaten volgens de Commissie in verhouding tot de geleverde financiële inspanningen?
Is de Commissie op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in Nepal en op welke manier zal zij, daarmee rekening houdend, haar houding ten opzichte van dit land aanpassen?
Tot slot: de persmededeling stelde dat de toekomstige EU-steun zich meer zal toeleggen op 'de onderliggende oorzaken' van het conflict in Nepal. Welke initiatieven heeft de Commissie hiertoe al genomen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?