AA
Het Sensus-project: een Europese tegenhanger voor DARPA

Het Sensus-project, de opvolger van Aventinus, tracht een informatie-uitwisselingsprogramma te ontwikkelen voor de Europese politie- en inlichtingendiensten, naar analogie met het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). De coördinatie van Sensus is in handen van Stephan Bodenkamp/Christoph Kionowski, een geheim agent van de Bundesnachrichtendienst. De overheidsdienst DARPA coördineert de onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's van het Amerikaanse Ministerie voor Defensie.

Twee spraaktechnologiebedrijven blijken een cruciale rol te spelen in respectievelijk het DARPA- en het Sensus-project. Dragon ontwikkelde vertaaltechnologie voor Amerikaanse inlichtingendiensten en werkte mee aan het zogenaamd Multilingual Interview System (MIS). Dit systeem beoogde de automatische vertaling van Kroatische, Servische en Bosnische gesprekken in Bosnië-Herzegovina (voorjaar 1998) en van Arabisch, Farsi, Hindi en Urdu in de Perzische golf (zomer 1998). Via dochteronderneming Sail Labs, voorheen Gesellschaft für Multilingual Systeme mbH, was Lernout&Hauspie (L&H) dan weer van nabij betrokken bij het Europese Sensus-project. Volledigheidshalve dient vermeld dat L&H in 1997 ook participeerde in het Dominate the Battlespace-project van DARPA.

Geïnspireerd door het MIS-succes van concurrent Dragon heeft L&H een aantal zogenaamde Language Development Companies laten oprichten voor de ontwikkeling van spraaktechnologie in Hindi, Farsi, Arabisch en Urdu. Stephan Bodenkamp/Christoph Kionowksi, geheim agent van de Duitse Bundesnachrichtendienst en coördinator van het Sensus-project, was de oprichter van drie Language Development Companies. Begin 2000 kwam Dragon evenwel in handen van L&H. De Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency stond zeer afkerig tegenover deze overname wegens de gevoelige en strategische technologie die alzo in handen kwam van een Europese groep.

Is de Raad op de hoogte van de afkerige houding van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency tegenover de overname van Dragon door L&H, gezien de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse houding voor het Sensus-project wegens a) de participatie van L&H-dochteronderneming Sail Labs en b) het aandeelhouderschap van Sensus-coördinator Stephan Bodenkamp/Christoph Kionowksi in drie Language Development Companies? Zo neen, zal de Raad alsnog informatie inwinnen over de houding van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency tegenover de overname van Dragon door L&H, gezien de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse houding voor het Sensus-project?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?