AA
Het Europees Jaar van de Talen en de geplande sluiting van de afdeling Friese taal- en letterkunde aan de letterenfaculteiten van de Universiteit van Amsterdam

De Unie heeft 2001 officieel uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Talen (Besluit 1934/2000/EG(1) van het Europees Parlement en de Raad). Twaalf maanden lang worden de schijnwerpers gericht op de rijkdom aan talen. Zij vormen een belangrijke component van het Europese culturele erfgoed en zijn van groot belang voor de toekomst van Europa (zie Europees Jaar van de Talen op http://europa.eu.int/comm/education/languages/nl/actions/year2001.html#1.)

Alle Europese talen krijgen de nodige aandacht, met inbegrip van zogenaamde regionale talen, talen van minderheden en gebarentalen. De hoofdboodschap van de voorlichtingscampagne over het Europees Jaar, "Door talen te leren gaan er deuren open en niemand is daar ooit te jong of te oud voor!", is neutraal en niet op één taal of een bepaalde groep talen gericht.

Op 30 okober 1987 keurde het Europees Parlement de resolutie-Kuijpers goed over de bevordering van minderheidstalen in het onderwijs, de media en de communicatie met overheden. Deze resolutie was een grote stap voorwaarts in de erkenning van de zogenaamde minder gebruikte talen, zoals het Fries.

Het voornemen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om haar afdeling Friese taal- en letterkunde te sluiten, staat haaks op de doelstellingen van het Europees Jaar van de Talen en de resolutie-Kuijpers. De UvA is de enige universitaire instelling in de dichtbevolkte Randstad waar de Friese taal- en letterkunde wordt gedoceerd. Tegen het bezuinigingsvoorstel van de academische overheid is intussen veel protest gerezen.

Is de Commissie van oordeel dat het voornemen van de Universiteit van Amsterdam om de doctoraalopleiding Friese taal- en letterkunde te sluiten haaks staat op de ambitieuze en ruime doelstellingen van het Europees Jaar van de Talen en de resolutie-Kuijpers?

a) Zo ja, welke stappen zal de Commissie zetten om

1) de Universiteit van Amsterdam te wijzen op het belang van haar doctoraalopleiding Friese taal- en letterkunde voor de doelstellingen van het jaar van de Talen,

2) bij de Universiteit van Amsterdam te pleiten voor het integrale behoud van deze doctoraalopleiding,

3) de Nederlandse overheid te wijzen op het belang van de doctoraalopleiding Friese taal- en letterkunde van de Universiteit van Amsterdam voor de doelstellingen van het Jaar van de Talen en

4) bij de Nederlandse overheid te pleiten voor het integrale behoud van de doctoraalopleiding Friese taal- en letterkunde van de Universiteit van Amsterdam?


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?