AA
Heropstarten werken aan het Deurganckdok en door de Vlaamse overheid aangekondigde compenserende maatregelen

Op 14 december 2001 keurde het Vlaams Parlement een decreet goed waarbij de werken, handelingen en inrichtingen nodig om het Deurganckdok op de linkeroever van de Schelde aan te leggen en operationeel te maken van dwingend groot algemeen en strategisch belang verklaard werden (Belgisch Staatsblad, 20/12/2001). In toepassing van artikel 6, leden 2, 3 en 4, van de habitatrichtlijn 92/43/EEG werden de volgende compenserende maatregelen opgelegd: a) weidevogelgebied gelegen in een gecontroleerd overstromingsgebied binnen het gebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde; b) Paardenschor; c) kreek ter hoogte van het Paardenschor; d) zoetwaterkreek in de buffer (Zuid-West B); e) plas "Drydijck" met inbegrip van ecologische buffer; f) weidevogelgebieden gelegen in zoekzone "Doelpolder noord" (V) en in tijdelijk weidevogelgebied "Putten west" (ZTA); g) verbetering ecologische kwaliteit polder op percelen in eigendom van de Vlaamse overheid; h) tijdelijk en permanent beheer van waterplassen gelegen in de zone "Putten Plas" en overige waterplassen in Z2-gebied; i) tijdelijke inrichting van de spuitvelden "Zwijndrecht", "ex-Doeldok" en "Z2-gebied".
Artikel 4 van het decreet stelt dat de Vlaamse Regering voorafgaand aan het verlenen van de nodige bouwvergunningen de juiste toepassing moet waarborgen van de MER-richtlijn 85/337/EEG, de artikelen 3 en 4 van de vogelrichtlijn 79/409/EEG en artikel 6, leden 2 tot 4, van de Habitat-richtlijn 92/43/EEG.
In uitvoering van de artikelen 3 en 4 van de vogelrichtlijn 79/409/EEG en artikel 6, vierde lid, van de Habitatrichtlijn 92/43/EEG worden de aanvragers van de stedenbouwkundige vergunningen bovendien verplicht alle nodige maatregelen te nemen om de compenserende maatregelen te realiseren en om te waarborgen dat de algemene samenhang van Natura 2000 bewaard blijft.
Ondertussen bekrachtigde het Vlaams Parlement op 29 maart 2002 de stedenbouwkundige vergunningen die door de Vlaamse Regering op 18 maart 2002 verleend werden in toepassing van het decreet van 14 december 2001.

Mag ik van de Europese Commissie vernemen of ze ja dan niet meent dat de Vlaamse overheid hiermee op de juiste manier is tegemoetgekomen aan de eisen die de Europese regelgeving terzake oplegt? Volstaan de opgesomde compenserende maatregelen om tegemoet te komen aan de eisen opgelegd in de Habitat-richtlijn?
Zo nee, kan de Commissie mij meedelen welke stappen moeten worden ondernomen om aan de door de Europese Unie opgelegde voorwaarden te voldoen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?