AA
Handhavingsbeleid najaarsjacht Malta (Schriftelijke vraag P-4494/06)

Tijdens het vragenuur aan de Commissie op 5 september zegt de Commissie een inbreukprocedure te hebben ingeleid tegen Malta wegens overtreding van de Vogelrichtlijn en vraagt zich af ‘wat zij voorts nog kan doen’? De Commissaris geeft aan dat er in september een ontmoeting zal zijn tussen de Maltese autoriteiten en de DG Milieu.

In haar antwoorden op de vragenreeks E-2396/05 t.e.m. E-2406/05 (31 augustus 2005), maar vooral op die van vragenreeks E-4353/05 t.e.m. E-4358/05 (3 januari 2006) zegt de Commissie het handhavingsbeleid m.b.t. de vogeljacht in Malta te willen ondersteunen. De Commissie geeft aan dat er “bilaterale contacten” gelegd zijn “met de Maltese autoriteiten om lopende aangelegenheden met betrekking tot zowel naleving als handhaving van de communautaire milieuwetgeving te bespreken, en er zullen in dit verband verdere stappen worden gezet. (...) De Commissie is ervan op de hoogte dat er nog steeds handhavingsproblemen zijn, deels als gevolg van de beperkte middelen die de Maltese autoriteiten ter beschikking staan om inbreuken op de richtlijn volledig tegen te gaan. (...) De Commissie voert momenteel besprekingen met de Maltese autoriteiten over mogelijke gebieden van samenwerking om betere handhaving te ondersteunen, zoals communautaire steun voor opleidingsprogramma’s die zich richten op het verbeteren van de doelmatigheid van de handhaving.”

Op 13 juni 2005 vraagt de Europese Commissaris voor Milieu in een brief aan Minister Pullicino van Malta dat er een streng handhavingsbeleid moet zijn.

Ons bereiken inmiddels zeer verontrustende berichten dat de Maltese jagers dit najaar zowat alle wetten met voeten treden mbt. het neerschieten van (beschermde en bedreigde) trekvogels. De overheid zou hen (uit angst?) laten begaan en haar agenten zelfs niet laten ingrijpen.

1. Kan de Commissie meedelen hoe zij - ruim een jaar later en los van de lopende inbreukprocedure - haar beloften inzake steun voor het Maltese handhavingsbeleid concreet (!) heeft ingevuld?

2. Welke concrete steun verleent zij de Maltese overheid in haar strijd voor de toepassing van de vogelrichtlijn en tegen de overduidelijke bedreigingen van de jagers?

3. Welke concrete actie stelt de Commissie voor t.a.v. de actuele gang van zaken en zal zij bij het niet-inschakelen van de ALE een beroep doen op de artikelen 10 en 226 van het EG-Verdrag?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (23 november 2006)

Het directoraat-generaal Milieu van de Commissie (DG ENV) heeft veelvuldig bilaterale ontmoetingen gehad met de Maltese autoriteiten, waarbij het heeft benadrukt dat Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand dient te worden nageleefd.

De door de Commissie ontplooide initiatieven omvatten driemaandelijkse contacten met de voorzitter van het Maltese ORNIS-comité, de organisatie van een seminar in Malta in januari 2006 inzake de tenuitvoerlegging en handhaving van de EU-milieuwetgeving, een opleidingsprogramma voor de Maltese autoriteiten om hen bijstand te verlenen bij de tenuitvoerlegging van de EU-natuurbehoudswetgeving en het beheer van Natura 2000-gebieden, en een bewustmakingsprogramma i.v.m. het Natura 2000-netwerk bij het maatschappelijk middenveld - met inbegrip van de Maltese jagersorganisaties.

De Commissie verbindt zich ertoe de bestaande bilaterale betrekkingen met de Maltese autoriteiten verder te ontwikkelen teneinde de problemen betreffende mogelijke inbreuken op de EU-milieuwetgeving op te lossen. Ze zal bovendien, overeenkomstig de bevoegdheden die haar werden toegekend op grond van het EG-Verdrag, alle nodige stappen ondernemen om te waarborgen dat het communautaire milieurecht onverkort wordt nageleefd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?