AA
Handel in organen van Chinese geëxecuteerden (Schriftelijke vraag E-1471/06)

In haar antwoord op vraag E-4480/05 gaat de Commissie niet specifiek in op "het wegnemen van organen uit lichamen van ter dood veroordeelden".

De geruchten hierover staan mijlenver af van de Europese ethiek en die van de WGO en lijken dus bijzonder onaannemelijk. Daar staat tegenover dat The Guardian op 13 september 2005 bericht over het gebruik van huid van Chinese geëxecuteerden voor het aanmaken van cosmetische producten die dan later op de Europese markt worden verkocht. Recenter nog, op 11 december 2005, berichtte dezelfde krant over nieren van geëxecuteerden die te koop worden aangeboden via het internet. Amnesty International spreekt in een bericht van 5 oktober 2005 over 'een serie rapporten' over deze materie. De organisatie erkent dat het de informatie niet hard kan maken, maar voegt daar fijntjes aan toe dat de Chinese minister van Volksgezondheid in juni 2005 al heeft aangekondigd dat China een reglementering zou uitwerken die de verkoop van organen verbiedt en die alleen vrijwillige, bewuste afstand toestaat.

1. Welk gewicht geeft de Commissie aan deze informatie?

2. Welke actie zal zij bij de Chinese autoriteiten ondernemen om absoluut te voorkomen dat deze commerciële organenhandel - zo de Commissie inderdaad vermoedt dat deze bestaat - wordt voortgezet?

3. Zal de Commissie er bij de Chinese overheden op aandringen dat er spoedig een duidelijke wetgeving komt rond het omgaan met organen van overledenen, zoals beloofd door de Chinese minister van Volksgezondheid?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS FERRERO-WALDNER (16 mei 2006)

De Commissie is op de hoogte van de geruchten over vermeende handel van organen van in China ter dood veroordeelde gevangenen. Thans heeft zij geen concreet bewijs voor het feit dat een dergelijke handel bestaat maar zij zal de zaak verder onderzoeken. Mochten deze beweringen worden bevestigd, zou de Commissie de kwestie op de meeste aangewezen wijze dringend aankaarten bij de Chinese overheid. Ondertussen zal zij de aankondiging van de Chinese minister van volksgezondheid dat een reglementering zou worden uitgewerkt die de verkoop van organen verbiedt en die alleen vrijwillige, bewuste afstand toestaat, van nabij opvolgen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?