AA
Goedkeuring Europese Gedragscode Wapenuitvoer door kandidaat-lidstaten

In 1998 bereikten de 15 EU-lidstaten een akkoord over de 'Gedragscode van de Europese Unie betreffende Wapenuitvoer'. Op 10 juli 2001 antwoordde de Raad aan EP-lid Wuori (P-3693/00) dat: "Volgens de Raad moet men erop toezien dat de kandidaat-lidstaten de Gedragscode naleven alvorens zij tot de Unie toetreden. Al deze landen hebben zich daar overigens reeds toe verbonden. In het kader van de geregelde vergaderingen van de Trojka ontvangen de geassocieerde landen uitgebreide informatie over de activiteiten van de Raad, onder meer over de toepassing van de Gedragscode. Er zijn niettemin andere vormen van samenwerking op het gebied van exportcontrole denkbaar."

Als de Raad vraagt dat 'men' erop toeziet dat de kandidaat-lidstaten de Gedragscode naleven, wie heeft de Raad dan met 'men' voor ogen?

Kan de Raad nu, één jaar na het antwoord van collega Wuori, inmiddels een evaluatie maken van de naleving van de gedragscode door kandidaat-lidstaten? Zo ja: welke is deze. Zo neen: waarom niet?
Op welke manier hebben de lidstaten er zich toe 'verbonden' de Gedragscode na te leven: formeel, informeel, ... Indien landen geen formele onderschrijving doen, zal de Raad hen dan weigeren als lidstaat?

Welke zijn de activiteiten van de Raad m.b.t. de toepassing van de Gedragscode waarover de kandidaat-lidstaten blijkbaar 'uitgebreide informatie' ontvangen?

De Raad is van oordeel dat er 'niettemin andere vormen van samenwerking op het gebied van exportcontrole' denkbaar zijn. Welke? Betekent dit dat de kandidaat-lidstaten niet aan dezelfde regels onderhevig zouden zijn als de actuele lidstaten? Zo neen: acht de Raad het niet raadzamer om één uniform systeem binnen de EU te handhaven? En zal hij dan opteren voor het handhaven van de huidige Gedragscode?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?