AA
Genetisch gemanipuleerde maïs

Een vijfde van de maïs die vorig jaar in de VS werd aangeplant, was genetisch geïnstrueerd om een natuurlijk insecticide aan te maken. Bedoeling is de maïs te "beschermen" tegen rupsen en andere insecten.

Uit onderzoek van biologen van de New York University blijkt nu dat de gifstof ook wordt aangetroffen in het stuifmeel van de maïs en in de grond (Nature van 12/99). Het gif bleef ondergronds 25 dagen actief, waarschijnlijk omdat het beschermd was tegen biologische afbraak dankzij binding aan gronddeeltjes. Omdat de studie werd uitgevoerd in een kas, kunnen de onderzoekers niet bepalen wat het effect is van het gif op de volledige biotoop in en rond een echte maïsakker.

1. Is de Commissie op de hoogte van de negatieve spill over-effecten van de "natuurlijke" gifstof die wordt aangemaakt door genetisch gemanipuleerde maïs? a) Zo ja, welke maatregelen heeft de Commissie genomen om deze negatieve spill over-effecten te voorkomen?

2. Zal de Commissie zich informeren over en/of onderzoek laten verrichten naar de negatieve spill over-effecten van de "natuurlijke" gifstof die wordt aangemaakt door genetisch gemanipuleerde maïs? Zo neen, waarom niet, gezien de risico's voor de volledige biotoop in en rond maïsvelden?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?