AA
Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid en het NMD-initiatief

De president van de Verenigde Staten, George W. Bush, is een uitgesproken voorstander van het zogenaamde anti-rakettenschild (National Missile Defense). Het anti-rakettenschild zou de VS moeten beschermen tegen een raketaanval. Het project vormt echter een bedreiging voor de veiligheid op het Europese continent. De Russische regering wijst op de onverenigbaarheid van het NMD-project met het ABM-verdrag (Anti-Ballistic Missile) uit 1972. De Britse minister voor Buitenlandse Zaken Robin Cook vreest voor een nieuwe wapenwedloop. Indien de Amerikaanse regering daadwerkelijk een anti-rakettenschild wil realiseren, heeft ze de steun nodig van de Britse regering. Een onderdeel van het schild moet in North Yorkshire worden geplaatst.

1. Wat is het standpunt van de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid met betrekking tot het anti-rakettenschild (National Missile Defense)?

2. Is het anti-rakettenschild (National Missile Defense) volgens de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid in overeenstemming met het ABM-verdrag uit 1972? Zo ja, welke argumenten schuift de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid naar voren om te stellen dat het anti-rakettenschild (National Missile Defense) in overeenstemming is met het ABM-verdrag uit 1972?

3. Onderschrijft de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid de vrees van de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Robin Cook voor een nieuwe wapenwedloop bij de ontwikkeling van het anti-rakettenschild door de Verenigde Staten? Zo neen, welke argumenten haalt de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid aan om het standpunt van de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Robin Cook te verwerpen?

4. Is de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid al dan niet voorstander van de plaatsing van een onderdeel van het anti-rakettenschild in North Yorkshire, gezien zijn antwoorden op de vragen 1, 2 en 3?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?