AA
Gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid en het NMD-initiatief

De vijftien EU-lidstaten hebben nog geen gezamenlijk standpunt over het Amerikaanse voorstel om een anti-rakettenschild (National Missile Defense) te bouwen. Dat blijkt uit het antwoord op vraag E-0049/01. Het anti-rakettenschild is verscheidene malen aan de orde geweest tijdens besprekingen tussen Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, en zijn VS-tegenhangers. Solana heeft daarbij de standpunten weergegeven van een aantal lidstaten betreffende het belang van mondiale stabiliteit middels een overeengekomen veiligheidskader. Op de vorig jaar in New York gehouden Conferentie tot herziening van het non-proliferatieverdrag heeft de Europese Unie wel het belang van het door de VS en de Sovjetunie in 1972 ondertekende ABM-verdrag bevestigd als één van de pijlers van de strategische stabiliteit.

1. Heeft de Raad intussen een standpunt ingenomen met betrekking tot het anti-rakettenschild (National Missile Defense)? Zo neen, wanneer zal de Raad een standpunt innemen, gezien het belang van deze kwestie voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid?

2. Is het anti-rakettenschild (National Missile Defense) in overeenstemming met het ABM-verdrag uit 1972 dat de Raad op de vorig jaar in New York gehouden Conferentie tot herziening van het non-proliferatieverdrag heeft bevestigd als "één van de pijlers van de strategische stabiliteit"? Zo ja, welke argumenten schuift de Raad naar voren om te stellen dat het anti-rakettenschild (National Missile Defense) in overeenstemming is met het ABM-verdrag uit 1972 en bijdraagt tot de strategische stabiliteit?

3. Van welke EU-lidstaten heeft de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid de standpunten betreffende het belang van handhaving van de mondiale stabiliteit middels een overeengekomen veiligheidskader weergegeven aan zijn VS-tegenhangers? Wat waren de standpunten van deze EU-lidstaten met betrekking tot het anti-rakettenschild?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?