AA
Gecoördineerde aanpak van de financiële gevolgen van de BSE-crisis

Volgens commissaris Franz Fischler zal het Europees verbod op dierenmeel zo'n € 4,5 miljard kosten. Over de vergoeding van de geleden schade bestaat de grootste onduidelijkheid. Zo kunnen de uiteenlopende (financiële) maatregelen leiden tot concurrentievervalsing tussen de vijftien EU-lidstaten.

Is de Raad voorstander van een gecoördineerde Europese aanpak van de financiële gevolgen van de BSE-crisis, aangezien de uiteenlopende (financiële) maatregelen van de nationale en regionale overheden leiden tot concurrentievervalsing tussen de vijftien EU-lidstaten? Zo nee, waarom wijst de Raad een gecoördineerde aanpak af?

Antwoord

De Raad is zich ervan bewust dat de invoering van vergoedingsstelsels in verband met het verzamelen en elimineren van materialen met specifieke risico's en - als gevolg van het in december 2000 ingestelde embargo van zes maanden — van diermeel, tot verstoring van de concurrentieverhoudingen zou kunnen leiden.

In zijn conclusies van december heeft hij de Commissie verzocht deze kwestie te volgen en zo nodig passende voorstellen te formuleren.

In artikel 36 van het voorstel inzake de sanitaire voorschriften voor niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke sub-producten, dat op 19 oktober 2000 aan de Raad werd toegestuurd, schrijft de Commissie dat zij voornemens is een verslag op te stellen over de financiële steun die in de lidstaten wordt verleend voor het verwerken en elimineren van dierlijke sub-producten en dat zij met passende voorstellen zal komen.

De Raad zal niet nalaten de hoogste prioriteit toe te kennen aan de behandeling van deze voorstellen, zodra hij daarover zal worden geraadpleegd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?