AA
Gebruik van 'wolmanzouten' voor de behandeling van hout

Het gebruik van "wolmanzouten" voor de behandeling van hout (geïmpregneerd hout) heeft ernstige gevolgen voor mens en milieu. Wolmanzouten bevatten het zeer giftige arseen, chroom IV en koper. Geïmpregneerd hout wordt onder meer gebruikt voor tuinhuisjes, afsluitingen, speeltuigen, pergola's, tuinmeubelen en dwarsliggers van sporen.

Sinds februari 2000 mogen in Nederland geen producten meer worden verkocht die zijn vervaardigd uit geïmpregneerd hout. De Raad van State sprak zich in een arrest ook uit tegen de versnippering van geïmpregneerd hout. Het hout mag evenmin worden beschouwd als brandstof voor elektriciteitscentrales, als grondstof voor spaanderplaten en veevoeder, als strooisel in tuinen en rondom bomen of als vervanging voor stro in dierenstallen.

Uit persberichten blijkt nu evenwel dat de Nederlandse overheid oogluikend zou toestaan dat de kankerverwekkende houtsnippers worden uitgevoerd naar andere EU-lidstaten voor de productie van spaanderplaten, speeltuigen en dergelijke. Hiermee handelt ze in strijd met de letter en de geest van verschillende EU-richtlijnen.

1.

Is de Commissie op de hoogte van de uitvoer van kankerverwekkende houtsnippers van Nederland naar andere EU-lidstaten?

a) Zo ja, om welke landen gaat het?

b) Zo neen, zal de Commissie een onderzoek instellen, gezien de negatieve gevolgen voor mens en milieu en de overtreding van verschillende EU-richtlijnen?



2. Heeft de Commissie van de fabrikanten en importeurs van wolmanzouten en gewolmaniseerd hout een overzicht gekregen van alle relevante en beschikbare informatie over de blootstelling van mens en milieu aan arseenzuur (of zouten daarvan), zoals bepaald in de verordening nr. 142/97? Zo neen, welke stappen heeft de Commissie gezet om de volledige en correcte naleving van de verordening nr. 142/97 af te dwingen?

3.

Is de Commissie van oordeel dat gewolmaniseerd hout dat vrijkomt als bouw- en sloopafval ingevolge de richtlijn 91/689/EEG dient ingezameld en verwerkt te worden als gevaarlijk afval?

a) Zo neen, welke argumenten haalt de Commissie aan om gewolmaniseerd hout niet te beschouwen als gevaarlijk afval?

b) Zo ja, wordt gewolmaniseerd hout in de vijftien EU-lidstaten ook daadwerkelijk behandeld als gevaarlijk afval?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?