AA
Gebruik Europese subsidies voor barbaars doden van honden en katten (Schriftelijke vraag E-2632/07)

Met hoge regelmaat bereiken mij mails die me erop wijzen dat Servië gebruik maakt van Europese geldmiddelen om honden en katten te meppen op een barbaarse manier. Vooral de stad Nis wordt er door de dierenactivisten van beschuldigd zich hieraan te buiten te gaan. Los van het feit dat dit in tegenspraak is met een humane houding ten opzichte van dieren - ‘wezens met gevoel’ – kan onmogelijk aanvaard worden dat voor deze praktijken Europese middelen worden gebruikt.

Is de Commissie op de hoogte van de praktijken en worden daarvoor inderdaad Europees geld gebruikt? Zo ja, welke maatregelen zal de Commissie nemen om hieraan een einde te maken.

Probeert de Commissie de Servische autoriteiten te overtuigen aan deze praktijken een eind te stellen? Zo neen, waarom niet?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS REHN (2 juli 2007)

De Commissie heeft het Europees Bureau voor wederopbouw (EAR), dat verantwoordelijk is voor de tenuitvoerlegging van het grootste deel van de Gemeenschapssteun aan Servië, gevraagd te onderzoeken of het waar is dat deze steun wordt aangewend voor de wrede behandeling van zwerfdieren in Servië, en met name in de stad Nis. Het EAR heeft laten weten dat hiervoor geen door het Bureau beheerde steun is gebruikt.

De Commissie weet niet of dat ook geldt voor bilaterale steun van de lidstaten; deze fondsen maken immers geen deel uit van de Europese Gemeenschapsbegroting.

De Commissie is zich bewust van de noodzaak dierenwelzijn te garanderen en merkt op dat dit een van de vele uitdagingen is die een land in een overgangsfase, zoals Servië, moet aanpakken om aan de internationaal erkende normen te voldoen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?