AA
Gebrek aan democratische controle op het Europees handelsbeleid

In zijn antwoord op mijn vraag inzake het gebrek aan democratische controle op het Europees handelsbeleid geeft de minister te kennen dat dat hij mijn argumenten inzake het gebrek aan democratische controle op Comité 133 ten gepaste tijde 'in overweging' zal nemen. De minister deelt mijn bekommernissen, maar kan niet meer dan vaststellen "dat vooralsnog slechts gestreefd kan worden naar een grotere transparantie ten opzichte van het Europees Parlement". De minister sluit af met te wijzen op zijn overtuiging "dat het Belgische Voorzitterschap hiertoe belangrijke inspanningen levert".

Ik wijs de minister in dit verband tot slot ook op de toegang van het publiek tot de documenten van de Raad geregeld is bij Besluit 93/731/EG van de Raad van 20 december 1993, zoals gewijzigd bij Besluit 96/705/EG van de Raad van 6 december 1996 en bij Besluit 2000/527/EG van de Raad van 14 augustus 2000, welke besluiten bepalen wanneer het vertrouwelijke karakter moet worden gehandhaafd; dit is met name het geval bij de handelspolitiek en het industriebeleid.

Kan de minister mij inmiddels meedelen welke concrete inspanningen het Belgische voorzitterschap heeft geleverd?
Welke concrete resultaten hebben deze inspanningen opgebracht?
Is de minister van oordeel dat deze concrete resultaten voldoende zijn om de transparantie over het Europees handelsbeleid ten opzichte van het Europees Parlement totaal te maken? Zo neen, welke andere inspanningen zal de minister leveren om het beoogde resultaat te bekomen?

Zal de minister bij de voorbereiding van de eerstkomende InterGouvernementele Conferentie erop aandringen dat Comité 133 in alle gevallen, ook deze die vallen onder lid drie van artikel 3 van het Verdrag tot Oprichting van de Europese Gemeenschap, verantwoording zal moeten afleggen aan het Europees Parlement? Zo neen: welke andere wegen zal de minister bewandelen om dit resultaat te bekomen?

Deelt de minister mijn oordeel dat de handelspolitiek en het industriebeleid van de Unie niet alleen puur economische, maar ook ethische en politieke aspecten heeft en zal hij bijgevolg er bij zijn EU-collega's op aandringen dat het vertrouwelijk karakter van documenten in deze kwesties zeer beperkt moet worden geïnterpreteerd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?