AA
Fusie van de NMBS-dienst ABX met de pakjesdienst van De Post

ABX, een dienst van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, fuseert binnenkort met de pakjesdienst van het overheidsbedrijf De Post. Deze fusie-operatie roept een reeks vragen op met betrekking tot de naleving van de Gemeenschapswetgeving.

Is deze fusie-operatie in overeenstemming met de Gemeenschapswetgeving, gezien de totstandkoming van een monopoliepositie voor verzendingen in de gewichtsklasse van 2 tot 30 kilogram, de ABX-De Post joint venture bestaat uit twee met overheidsgeld gefinancierde partners en ABX geen formele rechtsstructuur heeft? Zo neen, zal de Commissie een onderzoek instellen en bewarende maatregelen nemen?

Antwoord

De Commissie is van de door de geachte afgevaardigde genoemde fusie niet op de hoogte gebracht. Indien de transactie een communautaire dimensie heeft in de zin van de fusieverordening, moet ze aan de Commissie worden gemeld. Die neemt vervolgens een besluit over de verenigbaarheid van de fusie met de interne markt.

Het Verdrag bevat geen bepalingen die met overheidsgeld gefinancierde ondernemingen verbieden commerciële transacties zoals fusies of aankopen te verrichten. In ieder geval heeft de Commissie al een informeel onderzoek geopend naar de overheidssteun die De Post en ABX eventueel hebben ontvangen. Het onderzoek bevindt zich momenteel nog in de voorbereidingsfase. De Commissie kan over de resultaten ervan dus nog niets zeggen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?