AA
Fiscaal gunstregime voor dieselbrandstof

Meer dan de helft van de wagens die vorig jaar in de Belgische federatie werden verkocht, rijden op diesel. Daarmee is de federatie - na Oostenrijk - het meest dieselgekke land. In de Scandinavische landen, het VK en de VS rijden nauwelijks dieselwagens.

Dieseluitstoot is niet alleen de voornaamste bron van stikstofoxide, dat mee aan de basis ligt van globale milieuproblemen zoals ozonvervuiling en zure regen. Schadelijker is de uitstoot van roet of fijnstof. In wetenschappelijk jargon spreekt men van PM10 (partikels kleiner dan 10 micrometer). Roetdeeltjes vervoeren gevaarlijke stoffen als zware metalen en kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's).

Het succes van diesel in de Belgische federatie is te wijten aan het prijsverschil. Dankzij kunstmatig laag gehouden accijnzen is diesel (± 10 frank) goedkoper dan benzine, al liggen de raffinagekosten voor diesel hoger dan voor benzine.

1. Erkent de Commissie dat dieselbrandstof de voornaamste bron van stikstofoxide is? Zo neen, op welke wetenschappelijke argumenten baseert de Commissie zich om dieselbrandstof niet te bestempelen als de voornaamste bron van stikstofoxide?

2. Erkent de Commissie dat diesel mee aan de basis ligt van de hoge roetuitstoot (in casu PM10)? Zo neen, op welke wetenschappelijke argumenten baseert de Commissie zich om diesel niet te bestempelen als een belangrijke oorzaak van hoge PM10-concentraties?

3. Acht de Commissie het fiscale gunstregime ten aanzien van dieselbrandstof in de Belgische federatie (zie hiervoor) in overeenstemming met de strenge emissienormen die ze zelf heeft vastgelegd voor de periode 2000-2005, gezien het zeer hoge aantal dieselwagens in de Belgische federatie? Zo ja, welke argumenten schuift de Commissie naar voren om te pleiten voor een fiscaal gunstregime ten aanzien van diesel, aangezien deze brandstof de voornaamste bron is van stikstofoxide en mee aan de basis ligt van de hoge PM10-concentraties? Zo neen, zal de Commissie stappen zetten om het fiscaal gunstregime ten aanzien van diesel te beëindigen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?