AA
Faciliteiten voor ambtenaren die informatie op schrift willen stellen teneinde de Commissie in staat te stellen onregelmatigheden aan te pakken

1. Welke faciliteiten staan ter beschikking van ambtenaren die kennis dragen van onregelmatigheden binnen de onder de verantwoordelijkheid van de Commissie vallende diensten, en die binnen de bestaande regels ertoe willen bijdragen dat deze onregelmatigheden voor de Commissie inzichtelijk worden gemaakt? Kunnen ambtenaren in zulke situaties voor een toereikende periode worden vrijgesteld van hun lopende werkzaamheden en beschikken over afzonderlijke werkruimte en faciliteiten die hen in staat stellen om deze bijzondere taak te verrichten?

2. Staat de Commissie toe dat directeuren - met de begrijpelijke bedoeling om de lopende werkzaamheden binnen hun dienst te beschermen en een maximale inzet van hun personeel voor de eigen taken mogelijk te maken - voor een van hun medewerkers belemmeringen opwerpen tegen het in kaart brengen en voor de Commissie inzichtelijk maken van hun kennis over onregelmatigheden, ook in het geval dat directeuren van andere voor dit onderzoek relevante eenheden overtuigd zijn van het belang van de tijdelijke inzet van de betrokken ambtenaar voor bijzondere werkzaamheden, en aanvaardt de Commissie dat zij daarmee het grotere belang van de zuiverheid van de instellingen van de Europese Unie als geheel ondergeschikt maken aan hun dienstbelang?

3. Wil de Commissie bevorderen dat het op 12 juli 2001, door middel van een brief van 8 leden van het Europees Parlement uit verschillende lidstaten en verschillende fracties, aan haar gerichte verzoek om in een concreet geval aan een ambtenaar toereikende faciliteiten te verschaffen ten behoeve van het vóór 1 september 2001 volledig ophelderen van zowel oude als nieuwe problemen, met spoed wordt ingewilligd?

4. Wil de Commissie bewerkstelligen dat, in het geval uw positieve beslissing in deze zaak als gevolg van afwezigheid tijdens de zomerperiode niet tijdig kan worden afgerond, alsnog de gevraagde tijd en faciliteiten zo snel mogelijk ter beschikking worden gesteld van de desbetreffende ambtenaar?

5. Wil de Commissie ervoor zorgdragen dat ook in andere toekomstige gevallen een soepele regeling wordt gevonden om dergelijke problemen op te lossen, en daaraan voldoende bekendheid geven binnen de diensten, om daarmee te vermijden dat ambtenaren ervoor terugschrikken om datgene wat zij als verontrustende waarheid ervaren tijdig aan de Commissie of aan OLAF ter kennis te brengen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?