AA
Exportvergunning militair materieel Nepal

Exportvergunning militair materieel Nepal

De uitvoeringsbepalingen van de Europese gedragscode stellen in artikel 3: "De lidstaten verspreiden langs diplomatieke weg details over vergunningen die geweigerd worden op grond van de gedragscode voor militair materieel en lichten daarbij toe waarom de vergunning is geweigerd. (...) Alvorens een lidstaat een vergunning verleent die de afgelopen drie jaar door een of meer andere lidstaten geweigerd is, dan raadpleegt hij eerst die lidstaat of lidstaten. Besluit hij na raadpleging toch een vergunning te verlenen, dan brengt hij de lidstaat of lidstaten van de oorspronkelijke weigering(en) daarvan op de hoogte en geeft een gedetailleerde uitleg van zijn motivering."

Mag ik van de heer Minister van Buitenlandse Zaken vernemen:

1. Of Duitsland overeenkomstig de Gedragscode de andere lidstaten heeft ingelicht van haar weigering wapens uit te voeren naar Nepal?

2. Zijn er behalve Duitsland nog andere lidstaten die overeenkomstig de gedragscode de andere lidstaten hebben ingelicht van hun weigering wapens te leveren aan Nepal? Zo ja, dewelke?

3. Heeft de Minister van BuZa, in overeenstemming met de Gedragscode, Duitsland en de eventuele bijkomende landen geraadpleegd toen hij overwoog een exportlicentie toe te kennen voor 5.500 Minimi's voor Nepal?

3. Heeft hij na toekenning van de exportlicentie in overeenstemming met de Gedragscode de landen die voor hem een exportlicentie weigerden daarvan op de hoogte gebracht? Zo ja, wanneer?

4. Welke was in voorkomend geval de "gedetailleerde uitleg van zijn motivering"?

Bart Staes
Europees Parlementslid
5 september 2002

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?