AA
Eutelsat - doorsturen televisiesignaal NTDTV (Schriftelijke vraag E-2015/05)

Het onafhankelijk televisiestation New Tang Dynasty Television (NTDTV) beklaagt zich erover dat Eutelsat onder druk van de Chinese overheid aanstalten maakt om het signaal van NTDTV niet langer door te sturen. NTDTV maakt reportages in de hele wereld onder coördinatie van het New-Yorkse hoofdkwartier. De reportages zijn in het Chinees en richten zich in het bijzonder tot de Chinese (en Oost-Aziatische) markt. Het is juist die markt waarnaar Eutelsat overweegt om het signaal niet langer door te sturen. Er was een vergelijk tussen beide partijen om nog tot 21 mei 2005 samen te werken. De voorwaarden voor de verlenging van het contract zijn klaarblijkelijk erg hoog: geen langdurige transmissie, enkel kortlopend contract en de verlenging gecontroleerd door een Eutelsat-partner. Niet alleen steeg de prijs met 300%, maar NTDTV moest er zich ook toe verbinden geen onderwerpen van internationaal-politieke aard meer te brengen.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie van NTDTV en heeft zij weet van inmenging van de Volksrepubliek China bij het operationeel beleid van Eutelsat?

Mag Eutelsat weigeren een onderneming zijn diensten te verlenen op basis van motieven van politiek-inhoudelijke aard?

Ontvangt Eutelsat subsidies van de Europese Unie en moet de onderneming daarvoor verantwoording afleggen?

Is de Commissie bijgevolg in de mogelijkheid om sancties op te leggen aan Eutelsat en zal zij dat ook doen?

Schendt de houding van Eutelsat de vrije informatiedoorstroming op een ongeoorloofde wijze, bv. door inbreuk te maken op de European Convention on Transfrontier Television?

***

Antwoord van Commissaris Reding (26 oktober 2005)

Volgens de Commissie zijn fundamentele rechten, zoals het vrije verkeer van informatie en de vrijheid van meningsuiting, voorwaarden voor democratische, pluralistische en open samenlevingen.

Vrijheid van meningsuiting is daarom één van de belangrijkste gespreksthema's in de bilaterale dialoog over de mensenrechten tussen de Europese Unie (EU) en China. De Commissie wil dit forum zo goed mogelijk benutten om deze kwestie ter sprake te brengen. Dat heeft ze ook gedaan tijdens de juridische studiebijeenkomst van de Europese Unie en China, die in het kader van deze dialoog op 20 en 21 juni 2005 in Peking plaatsvond en waar de belangrijkste punten op de agenda de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid waren.

Wat betreft de mogelijke beslissing van Eutelsat om het signaal van New Tang Dynasty Television (NTDTV) niet langer door te sturen kan worden opgemerkt dat exploitanten van satellieten zelf mogen bepalen welke programma's ze uitzenden, behalve wanneer zij hiertoe verplicht zijn op grond van bepalingen ter uitvoering van Richtlijn 2002/21/EG.

Hoewel Eutelsat deelneemt aan door de Gemeenschap gefinancierde projecten in de context van het kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, betekent dat niet dat de Commissie een commerciële beslissing van een particuliere onderneming kan beïnvloeden (informatie over deze projecten).

Het probleem dat door het geachte Parlementslid aan de orde wordt gesteld heeft echter betrekking op een televisiestation dat in China wordt ontvangen, waardoor het op basis van de informatie die de Commissie tot haar beschikking heeft niet mogelijk is te concluderen dat de beginselen van dit Verdrag zijn geschonden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?