AA
Europese maatregelen ter verbetering van de parkeerinfrastructuur voor vrachtwagens langs autosnelwegen (Schriftelijke vraag E-4796/07)

Een onderzoek van de Belgische Transportarbeidersbond leert dat de parkings langs de snelwegen in België in lamentabele toestand verkeren. Het probleem van de parkeerterreinen doet zich echter in heel Europa voor.

De Vlaamse minister voor Openbare Werken gaf te kennen dat er op Europees niveau gewerkt wordt aan een verbetering van de parkeerinfrastructuur langs de snelwegen.

Kan de Commissie dit bevestigen en kan zij meedelen welke maatregelen en financiële middelen zij in het vooruitzicht stelt om het leven langs de weg voor de chauffeurs te verbeteren? Wordt daarbij bijvoorbeeld gedacht aan een set van minimumvoorwaarden waaraan een parkeerterrein moet voldoen? Kan zij ook meedelen tegen wanneer de eerste concrete resultaten daarvan merkbaar zullen zijn? Is het mogelijk om mee te delen welke resultaten tot op heden zijn geboekt in de samenwerking op Europees niveau; in welke fase bevinden zich, m.a.w., de onderhandelingen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS BARROT (op 7 december 2007)



Uit een door de Commissie uitgevoerde studie(1) blijkt dat de capaciteit van de parkeerterreinen voor vrachtwagens wel eens niet opgewassen zou kunnen zijn tegen het toenemende verkeer.

Om de vereiste investeringen te bevorderen, is de Commissie op 12 juni 2007 van start gegaan met een proefproject. De eerste fase daarvan behelst de aanleg of modernisering van vijf beveiligde parkeerterreinen(2). In de tweede fase krijgt een vijftigtal parkeerterreinen tegen eind 2009 een label dat borg staat voor een gemeenschappelijk minimumniveau aan kwaliteit en veiligheid. Voor de selectie van het consortium dat dit label zal afgeven, loopt momenteel een procedure.

Voor de investeringen in parkeerterreinen kunnen overigens leningen worden afgesloten bij de Europese Investeringsbank in de kader van de financiering van weginfrastructuur.

(1) Zie de studie “Study on the feasibility of organizing a network of secured parking areas” op de site http://ec.europa.eu/transport/road/studies/index_en.htm.

(2) Zie perscommuniqué IP/07/806 van 12.6.2007.




GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?