AA
Europese initiatieven ter herdenking van de schrijver Giovannino Guareschi

De werken van de schrijver, journalist, tekenaar en humorist Giovannino Guareschi zijn in nagenoeg alle talen van de Europese Unie vertaald, en ook in het IJslands, Servokroatisch, Vietnamees, Arabisch en Litouws. Hij schreef onder meer het "Kerstverhaal", dat tot stand kwam gedurende zijn gevangenschap in een concentratiekamp in december 1944, en na de oorlog de verhalen van "Don Camillo".

Guareschi verdedigt in zijn werken, verhalen en humoristische pamfletten, en meer in het algemeen in het gehele culturele erfgoed dat hij heeft nagelaten, de menselijke vrijheden en waardigheid, en bindt de strijd aan met elke vorm van totalitarisme (nazi's, fascisten, communistisch stalinisten). Deze erfenis is voor de burgers van de Europese Unie van groot belang.

De afgelopen jaren zijn op initiatief van burgers en instanties in plaatsen als Roncole Verdi (Parma), Brescello (Reggio Emilia) en Fontanelle (Parma) musea, permanente tentoonstellingen en toeristische trajecten geopend om een beeld te geven van de "kleine wereld", het gedeelte van de streek Emilia in de Povlakte waar de verhalen van de schrijver zich afspelen.

Acht de Commissie het wenselijk culturele projecten te financieren met betrekking tot partnersteden en gezamenlijke initiatieven in verschillende Europese landen, die bedoeld zijn om de schrijver Giovannino Guareschi en zijn werken te herontdekken?

Acht de Commissie het wenselijk een "Europese Giovannino-Guareschiprijs" in het leven te roepen die wordt gedragen door de Europese Unie, en is bestemd voor artiesten en humoristen die zich met hun werk inzetten voor de vrijheid van meningsuiting en de menselijke waardigheid en daarbij gebruik maken van satire en humor, zoals ook Giovannino Guareschi dat deed?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?