AA
Europees verslag over de kwaliteit van het schoolonderwijs

In het Europees verslag over de kwaliteit van het schoolonderwijs van de Europese Commissie krijgt de Belgische federatie - in vergelijking met andere EU-lidstaten - slechte cijfers voor de verdraagzaamheid van jongeren tegenover buitenlanders. Voor het aanleren van vreemde talen zit de federatie zelfs bij de slechtste groep. Voor ouderparticipatie, wiskunde en natuurwetenschappen verstrekt de Europese Commissie cijfers op het niveau van de Vlaamse gemeenschap. Hier behoort de Vlaamse Gemeenschap tot de koplopers.

Vermits de Commissie voorbijgaat aan de bevoegdheidsverdeling in de Belgische federatie (onderwijs behoort ondubbelzinnig tot het takenpakket van de deelstaten), geeft haar rapport een vertekend en onjuist beeld. Voor 9 van 16 indicatoren gebruikt ze algemeen-Belgische cijfers, voor de overige indicatoren (wiskunde, natuurwetenschappen, integratie ICT in onderwijscurriculum, onderwijssysteem, ouderparticipatie, aantal leerlingen per computer en onderwijsuitgaven per leerling/student) doet ze een beroep op gegevens van de gemeenschappen. De resultaten van het rapport kunnen dus niet eenduidig worden geïnterpreteerd.

1. Erkent de Commissie dat haar methodologie (in casu het niet-uitsplitsen van gegevens naar de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschap) een vertekend en derhalve onjuist beeld geeft van de onderwijssituatie in de Belgische federatie? Zo neen, hoe verdedigt de Commissie haar methodologische keuze vermits onderwijs in de Belgische federatie ondubbelzinnig tot de bevoegdheden behoort van de Gemeenschappen?

2. Erkent de Commisie meer specifiek dat haar methodologie (in casu het niet-uitsplitsen van gegevens naar de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschap) een vertekend en derhalve onjuist beeld geeft van de houding van Vlaamse en Franstalige jongeren ten opzichte van buitenlanders? Zo neen, welke argumenten schuift de Commissie naar voren om geen uitsplitsing te maken van de gegevens over houding ten opzichte van buitenlanders?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?