AA
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en het Handvest van de grondrechten

Met het Handvest van de grondrechten dient volgens de Europese Raad van Keulen, "de uitzonderlijke betekenis van de grondrechten en hun belang voor de burgers van de Unie zichtbaar gestalte (te) krijgen".

Juristen vragen zich evenwel af hoe het Handvest zich zal verhouden tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Zij stellen voor de Unie te onderwerpen aan de ultieme rechtspraak van het Europees Hof voor de rechten van de mens om een uitholling van de mensenrechten op het Europese continent te vermijden.

1. Is de Commissie bereid de Unie te onderwerpen aan de ultieme rechtspraak van het Hof voor de rechten van de mens? Zo neen, waarom niet?

2. Is de Commissie van oordeel dat het Handvest van de grondrechten niet zal leiden tot een uitholling van de mensenrechten op het Europese continent? Welke juridische argumenten schuift de Commissie naar voren om aan te tonen dat het Handvest niet zal leiden tot een uitholling van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?