AA
Europees schoolmelkprogramma

De Commissie wil het schoolmelkprogramma drastisch wijzigen. Vooralsnog wordt de afzet van melk in scholen volledig gesubsidieerd door de Europese Unie. In de toekomst zou deze financiering worden gehalveerd. De andere helft dient dan gefinancierd te worden door de lidstaten, maar mag doorberekend worden aan de melkproducenten en/of de zuivelindustrie. Dit drastische voorstel stuit op veel weerstand, onder meer vanwege de negatieve impact op de melkconsumptie.

1. Schaart de Raad zich achter de argumenten van de Commissie om de subsidiering van het schoolmelkprogramma te halveren? Zo neen, wat is het standpunt van de Raad met betrekking tot de financiering van het Europees schoolmelkprogramma en welk alternatief financieringsvoorstel schuift de Raad naar voren?

2. Heeft de Raad een grondige studie uitgevoerd naar de impact van het Commissievoorstel op de melkconsumptie in scholen? Zo neen, waarom niet en zal de Raad alsnog een studie uitvoeren, gezien de - waarschijnlijk - negatieve impact op de melkconsumptie? Zo ja, welke zijn de verwachte effecten en welke conclusies trekt de Raad uit deze onderzoeksresultaten?

3. Acht de Raad het niet raadzamer de volledige subsidiering van het schoolmelkprogramma te behouden, gezien de positieve gezondheidseffecten van melk? Zo neen, waarom steunt de Raad het voorstel van de Commissie om de subsidiering te halveren, in weerwil van de positieve gezondheidseffecten van melk? Zo ja, zal de Raad voorstellen het schoolmelkprogramma blijvend te financieren vanuit de Europese Unie?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?