AA
Europees programma voor ouderen (Schriftelijke vraag E-0352/05)

De Europese Commissie besteedt terecht aandacht aan een jeugdprogramma. Kan zij meedelen of zij - gezien de vergrijzing en het toenemend aantal ouderen - ook overweegt om specifieke programma's voor ouderen uit te werken?

Indien ja, is zij reeds bezig met het voorbereiden van specifieke programma's of dossiers?

Indien neen, op grond waarvan stelt zij dat een specifiek Europees ouderenbeleid niet noodzakelijk is?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS SPIDLA

De Commissie heeft de laatste tien jaar grote aandacht besteed aan ouderen en de vergrijzing van de Europese bevolking. De activiteiten zijn in lijn met de wijzigingen in het EG-Verdrag uitgebreid en verdiept. De Commissie is voornemens haar inspanningen op deze gebieden voort te zetten en zo nodig bij te stellen.

Het in 1993 gehouden Europees jaar van de ouderen en de solidariteit tussen de generaties was een hoogtepunt van nieuwe activiteiten, gericht op de middelen, behoeften en voorkeuren van oudere Europeanen in de eerste helft van de jaren ’90. Ingevolge dit succes stelde de Commissie in 1995 een actieprogramma inzake vergrijzing en ouderen op, dat jammer genoeg niet de nodige steun in de Raad vond en daarom uiteindelijk moest worden ingetrokken. In samenhang met het Internationaal Jaar van de ouderen van de Verenigde Naties (VN) 1998-1999 heeft de Commissie haar activiteiten op het gebied van het ouderenbeleid nogmaals opgevoerd. Zij publiceerde de mededeling “Een Europa voor alle leeftijden”, die werd gebruikt voor de opstelling van de Europese werkgelegenheidsstrategie en de voorstellen voor nauwere samenwerking op het gebied van de modernisering en de verbetering van de sociale bescherming, die hebben geleid tot de oprichting van een permanent comité voor sociale bescherming in 2000. De Commissie heeft de pan-Europese ouderenorganisaties ook geholpen bij de oprichting van AGE, het Europees ouderenplatform, dat sindsdien een basisfinanciering uit het communautair programma ter bestrijding van discriminatie heeft ontvangen.

Ingevolge de Sociale Agenda 2000-2005 en de beleidsinitiatieven in de context van de strategie van Lissabon is een hele reeks beleidsstrategieën en doelstellingen goedgekeurd om te zorgen voor een passende sociale bescherming en arbeidsmogelijkheden voor oudere Europeanen.

De bezorgdheid over de gevolgen van de vergrijzing wordt ook weerspiegeld in de programma’s voor onderzoek en technologische ontwikkeling (OTO) zoals de kernactiviteit met betrekking tot de vergrijzing in het 5e kaderprogramma. Het 6e kaderprogramma omvat onderzoek naar het vergrijzingsproces en andere aspecten van de vergrijzing zoals de gezondheidsdeterminanten en de verstrekking van hoogwaardige en duurzame gezondheidszorg. Verwacht wordt dat het onderzoek naar verschillende aspecten van de vergrijzing zal worden voortgezet in het 7e kaderprogramma, dat volgens plan in 2007 van start zal gaan.

Op initiatief van het Parlement voert de Commissie thans het ENEA-proefproject uit ter aanmoediging van de opstelling van uitwisselingsprogramma’s voor ouderen, alsook een voorbereidende actie om ervoor te zorgen dat Europese en nationale beleidsmaatregelen rekening houden met de demografische veranderingen.

In de nieuwe Sociale Agenda voor 2006-2010 heeft de Commissie zich ertoe verbonden een Groenboek over demografische veranderingen in te dienen, dat volgens plan vóór eind februari 2005 moet worden goedgekeurd. Tijdens de voorgestelde publieke raadpleging van maart 2005 tot juli 2005 zal ruimschoots de gelegenheid worden geboden om te discussiëren over de vraag hoe Europa de lidstaten verder kan steunen in hun inspanningen om de uitdagingen van de vergrijzing van de bevolking aan te pakken en tot een beter evenwicht tussen de generaties te komen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?