AA
Europees octrooi op borstkankeronderzoek van Myriad Genetics

In een brief aan de Europese Commissarissen Byrne en Bolkestein (uw ref. 02/AB/MA/MV/KJ/pc/018) laat u samen met uw Vlaamse collega Vogels weten dat de Belgische staat besloten heeft om "zich aan te sluiten bij de oproep van het Europese parlement" en verzet aan te tekenen tegen de toekenning van octrooi EP 750903 (BRCA1) door het Europees Octrooibureau aan Myriad Genetics. Tegelijk dringt u aan op "een herziening van de Europese Richtlijn 98/44/EC en van de recente beslissing van het Europees Octrooibureau. Graag vernemen wij uw standpunt en dat van de commissie ter zake."
In een brief over hetzelfde onderwerp, gericht aan Dhr. Anciaux (uw ref. 02/AB/MA/MV/KJ/pc/020), voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker, bevestigt u dit protest. U vermeldt daarbij dat de Belgische Staat samen (sic) met de centra voor Menselijke Erfelijkheid verzet aantekent en dat deze beslissing werd genomen op de Ministerraad van 18 januari 2002.
Geciteerd in De Standaard van 12 november 2001 zegt Gert Matthijs, expert in de materie en verbonden aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven, dat de testen die nu in België worden uitgevoerd in feite illegaal zijn omdat Myriad Genetics het octrooi inmiddels heeft verworven. De procedure van het verzet tegen de beslissing van het Europees Octrooibureau kan gemakkelijk twee jaar in beslag nemen. Zolang zullen de Belgische centra voor Menselijke Erfelijkheid verder werken in de illegaliteit. Myriad Genetics van zijn kant heeft laten weten "inbreuken op het patent met harde hand te zullen vervolgen".

1) Heeft de minister al een reactie ontvangen van de Europese Commissarisen Byrne of Bolkestein? Zo ja: welke was deze? Zo neen: zal de minister aandringen op een snelle reactie?
2) In welke zin zou de minister richtlijn 98/44/EC gewijzigd willen zien?
3) Zijn er inmiddels door Myriad Genetics gerechtelijke stappen ondernomen om de vervolging van de Belgische Centra voor Menselijke Erfelijkheid te laten instellen?
4) Heeft de minister enig idee van de omvang van een mogelijke schadeclaim die door Myriad Genetics kan worden ingesteld?
5) Kan de minister mij verzekeren dat zij de Belgische Centra voor Menselijke Erfelijkheid waarborgen biedt voor de betaling van deze schadeclaims? Staat zij, en met haar de Belgische staat, m.a.w. borg voor deze centra?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?