AA
Europees Jaar van de Talen en het decreto foral 372/2000 van Navarra

De Unie heeft 2001 officieel uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Talen. Twaalf maanden lang worden de schijnwerpers gericht op alle Europese talen, met inbegrip van de zogenaamd minder-gebruikte talen zoals het Euskari (="Baskisch)." Zij vormen een belangrijke component van het Europese culturele erfgoed en zijn van groot belang voor de toekomst van Europa. Het decreto foral 372/2000 van de Communidad Foral de Navarra om het gebruik van de Baskische taal in de overheidsadministratie drastisch terug te schroeven staat haaks op de doelstellingen van het Europees Jaar van de Talen.

Acht de Commissie het decreto foral 372/2000 om het gebruik van de Baskische taal in de overheidsadministratie van de Communidad Foral de Navarra terug te schroeven in overeenstemming met de ambitieuze en ruime doelstellingen van het Europees Jaar van de Talen en de resolutie-Kuijpers van 30 oktober 1987? Zo ja, welke argumenten hanteert de Commissie om een inperking van het gebruik van de Baskische taal te verzoenen met de doelstellingen van het Europees Jaar van de Talen en de resolutie-Kuijpers?

Antwoord

2001, het Europees Jaar van de talen, is bedoeld om de verscheidenheid van talen in Europa te memoreren en het leren van talen te bevorderen. Alle talen nemen aan dit initiatief deel, ook regionale en minderheidstalen. Het Jaar is er met name op gericht alle Europese burgers bewust te maken van deze rijkdom — de verscheidenheid van talen in Europa — en het heeft niets te maken met het gebruik van de talen door overheden.

De rechtspositie van talen valt uitsluitend onder de bevoegdheid van de lidstaten en de Commissie is niet in staat haar mening te geven over een nationale wet die buiten haar bevoegdheid valt. De aanbevelingen van het Europees Parlement in de resolutie-Kuijpers van 30 oktober 1987 vallen eveneens onder de bevoegdheid van de lidstaten. Deze zijn opgenomen in het Handvest voor de regionale en minderheidstalen van de Raad van Europa, dat Spanje meteen na opstelling in 1992 heeft ondertekend maar nog niet heeft geratificeerd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?