AA
Europees Bureau voor wederopbouw in Kosova

1. In paragraaf 19 van het speciaal verslag over het Europees Bureau voor wederopbouw in Kosova stelt de Rekenkamer dat de Commissie in september 2001 de door het Bureau voor wederopbouw in september 2000 voorgestelde uitvoeringsbepalingen - om zo te voldoen aan art. 74 van het financieel reglement - nog steeds niet had goedgekeurdw! Het antwoord van de Commissie op paragraaf 19 geeft niet weer wanneer de discussie tussen het Bureau en de Commissie over deze uitvoeringsbepalingen zal worden afgerond. Kan de Commissie hierover meer uitleg geven?

2. Kan de Commissie meedelen welke de lidstaten waren die met een verschillende stem spraken in het Beheerscomité en de Raad van Bestuur?
3. De Europese Unie investeerde in 2000 60 miljoen € in de energiesector. Daarnaast werd via UNMIK 28 miljoen € geïnvesteerd om energie in te voeren. De Rekenkamer beweert in paragraaf 39 dat de electriciteitscentrales Kosova A en Kosova B gewoonlijk genoeg electriciteit produceerden, mede dankzij de import van electriciteit uit Bulgarije, Fyrom en Montenegro. Toegegeven wordt dat de electriciteit af en toe uitviel. Een recent bezoek aan Kosova (eind november 2001) leerde de rapporteur dat de electriciteitsvoorziening er in Kosova de jongste maanden eerder op achteruit dan op vooruit ging. De stroompannes, vooral in Pristina, zijn frequent (gedurende een verblijf van 24 uur zes pannes van gemiddeld 2 uur!). Op ieder appartementsbalkon vind je privé-generatoren, op de muren staat graffiti in de aard van 'Herinner je je de nacht nog dat er eens electriciteit was in Pristina?'. De bevolking reageert geprikkeld en cynisch. De bevolking heeft niet de indruk dat de problematiek van electriciteitstoevoer echt is opgelost. Bovendien beweren meerdere bronnen dat Kosova - ondanks een tekort aan energie - electriciteit uitvoert naar Albania.

Hoe reageert de Commissie op deze aantijgingen? Hoeveel geld werd in 2001 geïnvesteerd in energievoorziening? Beschouwt de Commissie de interventie van de Europese Unie inzake electriciteitsvoorziening als efficiënt en geslaagd? Kan de Commissie de rapporteur een gedetailleerd overzicht bezorgen van de lokaliteiten waar de 8170 huizen voltooid waren? Kan de Commissie de rapporteur meedelen welke NGO's de Rekenkamer een onvoldoende professionele opstelling worden verweten (paragraaf 43).

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?