AA
EU-vissersboten voor Zuidoost-Azië (Schriftelijke vraag E-1134/05)

Nog voor de wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2792/1999 in verband met een specifieke actie om vaartuigen over te brengen naar landen die zijn getroffen door de tsunami van 2004 in het EP ter stemming was voorgelegd waren investeringsconsulent Rio Praaning en het bureau Lyart Consultants naar eigen zeggen al betrokken bij de plannen van de Commissie om afgedankte Europese vissersboten naar de door de tsunami getroffen landen te sturen.

Kan de Commissie haar contacten met de heer Praaning bevestigen en kan zij meedelen of het desbetreffende dossier raadpleegbaar is?

Hoe verklaart de Commissie deze samenwerking op een ogenblik dat het dossier nog moest worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad (Visserij) het nog moest bekrachtigen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS BORG (19 mei 2005)

Voor zover wij weten, heeft het bedrijf “Rio Praaning and Lyart Consultants” nooit contact gehad met de Commissie en is het bedrijf evenmin door de diensten van de Commissie geraadpleegd of anderszins betrokken bij de voorbereiding van het wetgevingsvoorstel tot overbrenging van kleine communautaire vissersvaartuigen naar landen die in december 2004 door de tsunami zijn getroffen.

Er zij in dit verband gewezen op de verordening die de Raad, na gunstig advies van het Parlement, op 16 maart 2005 met eenparigheid van stemmen heeft vastgesteld en op grond waarvan dergelijke overbrengingen worden toegestaan binnen een bepaalde periode en met inachtneming van een aantal criteria.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?