AA
EU-instellingen zoeken nog steeds moedertaalsprekers

In antwoord op vraag E-2764/02 erkent de Commissie dat de voorwaarde 'moedertaalspreker' in personeelsadvertenties "niet aanvaardbaar is uit hoofde van de communautaire regels inzake het vrij verkeer van werknemers, aangezien deze ontwettig discriminatoir is. Daarom meent de Commissie dat het gebruik van deze term in personeelsadvertenties door het Gemeenschapsrecht verboden is."

In datzelfde antwoord gaf de Commissie ook aan een onderzoek te voeren naar "dergelijke personeelsadvertenties die door de overheidsdiensten van een lidstaat zijn gepubliceerd." De onderzoeken waren op 11 november van vorig jaar "nog niet afgerond", maar eens dat het geval zou zijn, zou de Commissie nagaan welke verdere stappen zouden worden ondernomen.

Op 7 april 2003 schreef Cedefop, het Europees Centrum voor de Ontwikkeling van Beroepsopleiding, een externe vacature uit voor "an English mother-tongue secretary".

- Is de Commissie op de hoogte van het uitschrijven van deze vacature? Zo ja welke stappen heeft zij ondernomen of zal zij ondernemen teneinde ervoor te zorgen dat deze aanwerving heeft kunnen of kan gebeuren zonder deze discriminatoire voorwaarden? Kan de Commissie meedelen welke de moedertaal is van de persoon die is aangeworven of zal worden aangeworven? Welke argumenten gebruikt de Commissie om aan te tonen dat de uiteindelijke aanwerving volledig taal-neutraal is verlopen? Welke stappen heeft zij ondernomen om soortgelijke gevallen in de toekomst te vermijden - in Europa in het algemeen en bij Cedefop in het bijzonder?

- Kan de Commissie een stand van zaken geven in haar onderzoek naar personeelsadvertenties waarin gewag wordt gemaakt van moedertaalsprekers? Zijn er al onderzoeksresultaten bekend? Zo ja: welke conclusies heeft de Commissie daaruit kunnen trekken? Zo neen: waarom laten deze resultaten op zich wachten en tegen wanneer zullen deze bekend zijn?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?