AA
Erkenning van streekproducten uit Emilia-Romagna en beleid voor erkenning van streekproducten

Onlangs heeft de Italiaanse minister van Landbouw, Alfonso Pecoraro Scanio, meer dan 2000 streekeigen producten erkend en de Europese Unie gevraagd om erkenning ervan als producten met gecontroleerde en beschermde oorsprongsbenaming; 73 ervan komen uit de regio Emilia Romagna. Tot de streekproducten van Emilia Romagna behoort ook de traditionele "spongata", waarover reeds eerder een vraag is gesteld.

Ook de keuken maakt deel uit van de culturele eigenschappen van volkeren, naties en regio's en de opwaardering van streekproducten is dus van fundamenteel belang voor het beleid inzake de bescherming van de culturele verscheidenheid in Europa, dat past binnen de doelstelling van vreedzame samenwerking tussen verschillende volkeren. Kan de Commissie het volgende toelichten:

- Acht zij het wenselijk het predikaat streekeigen product met beschermde oorsprongsbenaming toe te kennen aan alle producten uit Emilia Romagna die de Italiaanse minister van Landbouw heeft genoemd, en tevens aan alle andere uit de andere Italiaanse regio's?

- Denkt zij in de zin van het bovenstaande een Europees beleid uit te werken, waarbinnen de bescherming en opwaardering van streekeigen producten wordt toevertrouwd aan de regio's en plaatselijke gemeenschappen, in samenwerking met de Europese Unie, teneinde de culturele verscheidenheid binnen de lidstaten beter te beschermen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?