AA
Erkenning als BGA (beschermde geografische aanduiding)-product voor balsamico-azijn

Artikel 46 van besluit nr. 162 van 12 februari 1965 van de president van de Italiaanse republiek bepaalt dat bij ministersbesluit de kenmerken worden vastgesteld van de samenstelling en de bereidingswijze van "Balsamico-azijn van Modena".

Vervolgens werd bij ministersbesluit van 15 november 1989 de benaming van oorsprong "Aceto balsamico di Modena" erkend.

Op communautair niveau loopt momenteel de procedure voor de verkrijging van de BGA voor Balsamico-azijn van Modena, terwijl voor de traditionele Balsamico-azijn van Modena en Reggio Emilia - in Italië beschermd door wet nr. 93 van 3 april 1996 - de beschermde benaming van oorsprong reeds wordt erkend.

De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven naar aanleiding van bovengenoemd ministersbesluit van 15 november 1989 van de Italiaanse republiek geïnvesteerd op de grondgebieden van de provincies Modena en Reggio Emilia om Balsamico-azijn met de benaming "di Modena" te produceren.

De Italiaanse raad van state heeft als gerechtelijke instantie bij uitspraak van 30 oktober 2000 de klacht van de firma De Nigris van de regio Campanië ontvankelijk verklaard en het vonnis van de TAR (administratieve rechtbank) van Latium en vervolgens het Italiaanse ministersbesluit van 15 november 1989 nietig verklaard, waarbij feitelijk werd bepaald dat de productie van dit typische product van rond Modena en Reggio Emilia niet aan een grondgebied was gebonden.

Door dit besluit verdwijnt de Balsamico-azijn van Modena, een product dat verschilt van en niet mag worden verward met de traditionele Balsamico-azijn van Modena en Reggio Emilia, maar eveneens is gebonden aan het grondgebied van de provincies Modena en Reggio.

Deze uitspraak inzake het niet aan een grondgebied zijn verbonden brengt alle typische producten van de gemeenten, regio's en provincies van de Italiaanse staat en niet alleen de Balsamico-azijn van Modena in gevaar.

Kan de Commissie meedelen of zij het ermee eens is dat het principe van het gebonden zijn aan een grondgebied moet worden verdedigd in verband met de exploitatie, bescherming en productie van de typische producten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?