AA
Electrabel en de liberalisering van de energiemarkt in het Vlaams Gewest

De Europese (deel)staten moesten de richtlijn 96/92/EG(1) betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit vóór 19 februari 1999 omzetten in wetgeving.

De richtlijn bepaalt het kader voor de geleidelijke invoering van concurrentie in de elektriciteitssector en legt gemeenschappelijke regels vast voor de productie, de transmissie en de distributie van elektriciteit.

- algemene regels voor de organisatie en de werking van de elektriciteitssector;

- twee opties om concurrentie in te voeren in de productie;

- twee opties voor de organisatie van de toegang tot het net;

- transmissienetexploitatie;

- distributienetexploitatie en

- opstelling van gescheiden rekeningen en transparantie van de rekeningen (productie transmissie, distributie).

Energieleverancier Electrabel sleutelt aan een nieuwe bedrijfsstructuur om zijn greep op het distributienetwerk voor elektriciteit in het Vlaams Gewest te behouden. Met deze aanpak zou Electrabel formeel tegemoet komen aan de verplichting van de richtlijn. Aan de situatie op het terrein zou evenwel niets veranderen, waardoor de doelstellingen van de richtlijn de facto niet worden uitgevoerd.

Is de Commissie op de hoogte van het Electrabel-plan om zijn greep op het distributienetwerk voor elektriciteit in het Vlaams Gewest te behouden met behulp van een nieuwe bedrijfsstructuur die formeel tegemoet komt aan de verplichting van de richtlijn, maar de facto niets verandert aan de situatie op het terrein? Zo ja, welke stappen zal de Commissie zetten om ervoor te zorgen dat de elektriciteitsdistributie in het Vlaams Gewest voldoet aan de verplichtingen van de richtlijn? Zo neen, zal de Commissie zich zo snel mogelijk op de hoogte stellen van het Electrabel-plan teneinde te voorkomen dat uitvoering van richtlijn 96/92/EG betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit bij voorbaat onmogelijk wordt gemaakt in het Vlaams Gewest?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?