AA
Eindbestemmingscertificaten wapens

Europees systeem eindbestemmingscertificaten inzake wapenhandel

In het eindverslag van de subcommissie Wapenhandel (doc. 614/4 - 95/96, dd. 28 april 1999) staat in punt 1.2.2. te lezen: "Een systeem van sluitende controle op deze handelsbewegingen is en blijft echter een noodzaak. In dit licht verwijzen we in het bijzonder naar de behoefte aan een gemeenschappelijk en rigoureus Europees systeem voor het afleveren en verifiëren van eindbestemmingscertificaten."
In het Ontwerp van Algemene Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2000 van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel (doc. 0198/025, dd. 6 december 1999) staat op blz. 21 te lezen: "Anderzijds zal de Regering haar beleid voortzetten van duidelijke informatie over de controle op de wapenexport en -handel overeenkomstig de van kracht zijnde wetgeving. De Europese gedragscode over de wapenexport zal de leidraad zijn van haar beleid terzake. (...) De regering wenst dat, in het kader van de Europese Unie, de Gedragscode, op termijn, een bindend instrument wordt voor de Lidstaten, wat het exportbeleid van militair materieel betreft."

Kan de minister meedelen of hij reeds stappen heeft ondernomen om zijn Europese collega's te overtuigen van de 'noodzaak' van 'een gemeenschappelijk en rigoureus Europees systeem voor het afleveren en verifiëren van eindbestemmingscertificaten'.
1) Zo neen: waarom niet? Neemt de minister zich in voorkomend geval voor om alsnog te pleiten voor dit systeem?
2) Zo ja: welke waren de reacties van zijn EU-collega's en binnen welke termijn denkt de minister dit systeem op poten te kunnen zetten?

Kan de minister mij meedelen of hij reeds stappen heeft ondernomen om zijn Europese collega's te overtuigen van zijn uitdrukkelijke 'wens' dat de Gedragscode van de Europese Unie betreffende Wapenuitvoer een bindend instrument wordt voor de Lidstaten?
1) Zo neen: waarom niet? Neemt de minister zich in voorkomend geval voor om dit alsnog te bepleiten?
2) Zo ja: welke waren de reacties van zijn EU-collega's en binnen welke termijn denkt de minister met hen tot een akkoord te kunnen komen?

Bart Staes
Lid van het Europees Parlement
12 september 2002

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?