AA
Eerbiediging richtlijn 91/321/EEG inzake zuigelingenvoeding

De Commissie ziet "op grond van de inlichtingen die het geachte parlementslid heeft verschaft niet in hoe de beschreven promotionele acties de mededinging tussen ziekenhuizen en leveranciers zouden kunnen verstoren" (P-1229/01)(1). Nochtans heeft de Belgische minister Magda Aelvoet van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu in antwoord op een vraag om uitleg van senator Sabine de Bethune meegedeeld dat de promotiecampagnes van de fabrikanten van zuigelingenvoeding strijdig zijn met het besluit (donderdag 22 maart).

De fabrikanten van zuigelingenvoeding delen gratis stalen uit in Belgische kraamafdelingen als reclamemiddel voor zuigelingenvoeding. Deze aanpak is niet alleen onwettig. Hij is ook in strijd met het EG-Verdrag (in casu concurrentievervalsing) én doorkruist de kerndoelstelling van de WGO-code, met name de bevordering van borstvoeding omwille van de volksgezondheid. Bovendien blijkt dat de nationale autoriteiten, in casu de Belgische federatie, nalaten om dit probleem aan te pakken.

Zal de Commissie optreden omdat de nationale autoriteiten in gebreke blijven om ervoor te zorgen dat "de vigerende regelgeving door alle belanghebbenden wordt geëerbiedigd" in de Belgische federatie? Zo ja, welke stappen zal de Commissie zetten om ervoor te zorgen dat de fabrikanten van zuigelingenvoeding niet langer gratis stalen uitdelen in Belgische kraamafdelingen als reclamemiddel voor zuigelingenvoeding? Zo neen, welke argumenten hanteert de Commissie om het gratis verstrekken van zuigelingenvoeding door fabrikanten en handelaren in kraamklinieken te beschouwen als in overeenstemming met richtlijn 91/321/EEG(2) inzake zuigelingenvoeding?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?