AA
Duitse chemische wapens in Turkije

Het Duitse Ministerie van Defensie heeft in december 1999 toegegeven te willen helpen bij de bouw van een militair chemisch laboratorium in Turkije. Het project zou een "louter defensieve functie" hebben. Nochtans heeft het ZDF-programma "Kennzeichen D" militaire bronnen geciteerd die beweren dat het Turkse leger op 11 mei 1999 nog chemische wapens inzette tegen de Koerdische PKK-beweging. Uit onderzoek aan de Universiteit van München blijkt dat de koppen van de door het Turkse leger gebruikte chemische granaten werden geleverd door de Duitse bedrijven Buck en Depyfag. Reeds veertien maanden worden over deze twee kwesties vragen gesteld aan de Commissie. In antwoord op vraag E-3876/00(1) wijst de Commissie erop dat "de uitvoering (van verordening (EG) nr. 1334/2000(2) - nvdr) onder de bevoegdheid van de lidstaten blijft vallen". "Het is derhalve de taak van de lidstaat waar de exporteur is gevestigd om te besluiten over verzoeken om vergunningen en om toe te zien op de tenuitvoerlegging daarvan," aldus commissaris Chris Patten.

Uit dit antwoord blijkt geenszins dat er een obstakel bestaat voor een initiatief van de Commissie conform artikel 22 VEU. Integendeel, artikel 22 stelt uitdrukkelijk "Iedere lidstaat of de Commissie kan de Raad ieder vraagstuk in verband met het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid voorleggen en bij de Raad voorstellen indienen."

1. Zal de Commissie "bij de Raad voorstellen indienen" conform artikel 22 VEU om informatie in te winnen bij de Universiteit van München over de Duitse herkomst (Buck en Depyfag) van de door het Turkse leger gebruikte granaatkoppen bij een chemische aanval tegen de Koerdische PKK-beweging op 11 mei 1999? Zo neen, waarom weigert de Commissie een voorstel in te dienen conform artikel 22 VEU?

2. Zal de Commissie "bij de Raad voorstellen indienen" conform artikel 22 VEU om informatie in te winnen bij het Duitse Ministerie van Defensie over de hulp van dit ministerie bij de bouw van een nieuw militair chemisch laboratorium in Turkije? Zo neen, waarom weigert de Commissie een voorstel in te dienen conform artikel 22 VEU?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?