AA
Duitse chemische wapens in Turkije (Raad)

Het Duitse Ministerie van Defensie heeft half december '99 toegegeven Turkije te willen helpen bij de bouw van een militair chemisch laboratorium. Het project zou een "louter defensieve functie" hebben. Nochtans heeft het ZDF-programma "Kennzeichen D" militaire bronnen geciteerd die beweren dat het Turkse leger op 11 mei 1999 nog chemische wapens inzette tegen de Koerdische PKK-beweging. Daarbij zouden twintig Koerden zijn omgebracht. Uit onderzoek aan de Universiteit van München blijkt bovendien dat de Turkse koppen van de gebruikte chemische granaten werden geleverd door de Duitse bedrijven Buck en Depyfag.

Reeds veertien maanden worden vragen gesteld aan de Commissie, de Raad en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken om duidelijkheid te krijgen over deze twee kwesties. In zijn gecombineerd antwoord op de schriftelijke vragen E-1203/00, E-1204/00 en E-1205/00(1) deelde de Raad mee dat "de specifieke punten waarvan het geachte parlementslid gewag maakt niet in de Raad of de Raadsinstanties aan de orde zijn gesteld". De Belgische minister van Buitenlandse Zaken gaf op 31 januari 2001 wel uitsluitsel over de dubieuze exportvergunning voor Duitse granaatkoppen. "De granaatkoppen, gevuld met traangas, werden vergund in functie van het gebruik voor ordehandhaving."

Gezien de dramatische gebeurtenissen in de Turkse gevangenissen, de schendingen van de mensenrechten, het aanhoudend gebruik van chemische wapens in Koerdistan en de strijdigheid van de leveringen met het CWC-verdrag had ik graag een antwoord op volgende vragen: Onderschrijft de Raad het standpunt van de Belgische minister voor Buitenlandse Zaken over de exportvergunning voor Duitse granaatkoppen naar Turkije ("De granaatkoppen, gevuld met traangas, werden vergund in functie van het gebruik voor ordehandhaving.")? Zo neen, waarom deelt de Raad het standpunt van de Belgische minister voor Buitenlandse Zaken niet?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?