AA
Douane en bestrijding van illegaal afvaltransport (Mondelinge vraag H-1184/05)

Uit een steekproef van het Europese netwerk Impel blijkt dat 48% van alle afvaltransporten die vertrekken vanuit de EU uit illegaal afval bestaan - dat hebben douanecontroles in verschillende Europese havens aan het licht gebracht. Is de Commissie van plan om een gecoördineerd plan op te stellen? Zo ja, in welke vorm zal dat gebeuren? Is de Commissie van plan een bredere Europese aanpak te coördineren en te financieren? Zo ja, tegen wanneer zal dat gebeuren en welke middelen zullen daarvoor beschikbaar gemaakt worden?

***

Antwoord van de Commissie (15 februari 2006)

Het probleem van de illegale afvaltransporten leidt tot ernstige bezorgdheid over het milieu. De Commissie heeft daarom zorgvuldig gekeken naar de inspecties die zijn uitgevoerd door het IMPEL-netwerk (netwerk van de Europese Unie voor de toepassing van en toezicht op de communautaire milieuwetgeving). Dit netwerk trof in 2004 in een aantal lidstaten een hoog percentage illegale afvaltransporten aan. De resultaten van deze IMPEL-inspecties werden op een vergadering over de tenuitvoerlegging van de afvalwetgeving, die in september 2004 door de Commissie was georganiseerd, voorgelegd aan de nationale autoriteiten.

De IMPEL-inspecties van oktober 2005 laten zien dat er nog steeds op grote schaal illegale afvaltransporten plaatsvinden. De Commissie had in november 2005 contact met deskundigen uit de lidstaten op het gebied van illegale afvaltransporten om o.a. dit soort problemen op te lossen. De Commissie is van mening dat er nog meer gedaan moet worden om de coördinatie te versterken en het bewustzijn te vergroten om een einde te maken aan de illegale afvaltransporten. Daarom is de Commissie van plan dit jaar opleidingen te verzorgen voor nationale autoriteiten, zoals douaneautoriteiten, om het bewustzijn te vergroten en de samenwerking te verbeteren op het gebied van de tenuitvoerlegging van de communautaire wetgeving op het gebied van afvaltransporten.

In de nabije toekomst zal de communautaire wetgeving inzake afvaltransporten worden uitgebreid wanneer er een nieuwe verordening van het Parlement en de Raad wordt aangenomen en in werking treedt. Deze verordening zal met name betrekking hebben op illegale afvaltransporten en lacunes in de handhaving. Dit zal leiden tot grotere samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van preventie en opsporing van illegale afvaltransporten en regels inzake inspecties en steekproeven.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?