AA
Doelstelling 1-gebied Hainaut

Volgens de Commissie is het nog te vroeg om te zeggen hoeveel in West-Vlaanderen gevestigde ondernemingen hun maatschappelijke zetel zullen verhuizen naar Hainaut om eurosubsidies te krijgen voor de programmeringsperiode 2000-2006. In de periode 1994-1999 zouden een vijftigtal ondernemingen uit Vlaanderen zijn ingegaan op de lokroep van delocalisatie naar Hainaut.

Om een beter zicht te krijgen op de beweegredenen van West-Vlaamse bedrijfsleiders om zich al dan niet te vestigen in Hainaut is nader onderzoek aangewezen. In antwoord op vraag P-1706/00(1) stelt commissaris Michel Barnier dat er "voor de Gemeenschap echter een bijzonder belang (is) als een onderneming die wordt verplaatst op de huidige of toekomstige locatie uit overheidsmiddelen wordt gesteund". Desondanks zou de Commissie "niet voornemens (zijn) een dergelijk onderzoek te verrichten".

1. Zal de Commissie alsnog een onderzoek verrichten naar de beweegredenen van West-Vlaamse bedrijfsleiders om zich al dan niet te vestigen in Hainaut, gezien "het bijzonder belang voor de Gemeenschap als een onderneming die wordt verplaatst op de huidige of toekomstige locatie uit overheidsmiddelen wordt gesteund"? Zo neen, waarom weigert de Commissie een onderzoek naar de beweegredenen van West-Vlaamse bedrijfsleiders om zich al dan niet te vestigen in Hainaut? Welke argumenten schuift de Commissie voor deze weigering naar voren, gezien "het bijzonder belang voor de Gemeenschap als een onderneming die wordt verplaatst op de huidige of toekomstige locatie uit overheidsmiddelen wordt gesteund"?

2. Hoeveel en welke aanvragen werden sinds 1 januari 2000 ingediend voor doelstelling 1-ondersteuning van nieuwe economische activiteiten in Hainaut? Wanneer en waar werden de maatschappelijke zetels van deze ondernemingen geregistreerd? Hoeveel van deze ondernemingen waren in het verleden actief in de provincie West-Vlaanderen? Hoeveel van deze ondernemingen zijn actief in de provincie West-Vlaanderen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?